Momentele subiectului
Romanul modern interbelic „Maitreyi”, publicat în anul 1933, face parte din opera de ficțiune a lui Mircea Eliade, filosof și istoric al religiilor. Acesta se remarcă prin autenticitate, inspirat fiind din experiența scriitorului, care a trăit pentru o vreme în India. Povestea de dragoste dintre el și Maitreyi Devi, o tânără indiancă din Bengalul de Vest, a fost transpusă în paginile operei de față.
Întrucât „Maitreyi” este o operă epică, acțiunea romanului este organizată pe momentele subiectului.
Expozițiunea
Așadar, în expozițiune, cititorul se familiarizează cu timpul și locul acțiunii (Calcutta și Singapore, în prima parte a secolului XX), precum și cu protagonistul operei: Allan, un tânăr inginer englez (alter ego-ul lui Eliade însuși).
Intriga
Acesta se angajează în India, Callcuta, la o societate de canalizare a deltei, dar se îmbolnăvește de malarie (intriga acțiunii) și este internat în spital. Inginerul hindus Naredra Sen îl invită pe Allan să locuiască în casa lui până când avea să se însănătoșească.
Desfășurarea acțiunii
Desfășurarea acțiunii prezintă apropierea tot mai mare dintre Allan și inginerul care dorea acum să-l adopte.
Planul lui Narendra era ca, după adopție, să se mute cu toată familia în Anglia, fiindcă în India începuse revoluția. Allan, neînțelegând normele sociale dintr-o cultură atât de diferită de a sa, crede că Narendra Sen dorește să-l însoare cu fiica lui. Când o cunoaște pe Maitreyi, fata lui N...