Lock

Fișă de lectură

Lock

Pentru a înțelege mai bine romanul Maitreyi te sfătuim să accesezi această pagini și să citești în totalitate fișa de lectură pe care ți-o punem la dispoziție.

Alte opere ale autorului: ,,Romanul adolescentului miop”, „Noaptea de sânziene”, „Gaudeamus”, „Domnișoara Christina”, „Nuntă în cer”, „Huliganii”, „La țigănci”.

Date despre operă: Prima ediție a romanului a fost publicată în anul 1933 la București. Acesta este inspirat dintr-o întâmplare reală, și anume, povestea de dragoste dintre însuși Eliade și Maitreyi Devi, poetă și romancieră născută în Bengalul de Vest.

Specia literară: Roman

Tipul romanului: Roman modern, de analiză psihologică, roman al experienţei, roman de dragoste

Genul literar: Genul epic

Curentul literar: modernism

Semnificația titlului: Titlul romanului este același cu numele eroinei, Maitreyi. Criticii literari au văzut în Maitreyi un simbol al exotismului și al „sacrificiului în iubire”, întrucât deznodământul poveștii de dragoste nu este unul fericit.

Tema principală: Romanul are ca temă centrală povestea de dragoste dintre cei doi tineri, Allan și Maitreyi. Cei doi trăiesc o experiență de iubire neîmplinită în decorul exotic al Indiei, în Bengal. Deși se iubesc și se admiră reciproc, ei aparțin unor culturi și civilizații diferite, reflectând opoziția dintre Orient și Occident.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in