Tema și viziunea despre lume

Citind acest eseu vei avea un punct de reper despre cum trebuie conceput un material care să reflecte tema și viziunea despre lume în romanul experienței Maitreyi de Mircea Eliade.

„Maitreyi”, lucrare publicată de către Mircea Eliade în perioada interbelică, reprezintă un roman al experienței, acesta concentrând însemnările autorului din timpul studiilor în India. Romanul evidențiază viziunea despre lume a autorului, punctul de pornire al operei regăsindu-se într-o experiență exotică reperabilă în biografia lui Eliade. La baza acestui roman stă povestea de dragoste a cuplului Maitreyi-Allan, prin urmare, tema romanului este iubirea, ea împletindu-se cu exotismul Orientului.

Încă de la început putem observa faptul că iubirea este sentimentul care dictează acțiunile personajelor. Stând la baza romanului, tema iubirii este valorificată prin urmărirea relației dintre Allan și Maitreyi, de la înfiriparea sentimentului până în momentul în care, din cauza diferențelor culturale, legătura amoroasă este brusc întreruptă. Tema este susținută și de prezența unor motive precum cel al cuplului, Allan-Maitreyi fiind întruchiparea sentimentului pur al iubirii, motivul incompatibilității culturale și motivul exotismului.

Viziunea despre lume a autorului este strâns legată de modul în care se conturează tema romanului. Putem observa viziunea modernistă a autorului pornind de la tehnicile de analiză psihologică utilizate de acesta în crearea personajului Allan. Fiind tipul intelectualului lucid, care se autoanalizează constant, Allan este dominat de incertitudin...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in