Tema și viziunea despre lume

Citind acest eseu în care este prezentată tema și viziunea despre lume în Maitrey vei avea un punct de reper  despre cum trebuie conceput astfel de material.

De asemenea, acest material reflectă tema și viziunea despre lume în romanul experienței Maitreyi de Mircea Eliade și răspunde la cerința de la examenul de Bacalaureat din data de 27 august 2012 (sesiunea august-septembrie), când elevilor li s-a cerut să scrie un eseu în care să prezinte tema și viziunea despre lume într-un roman studiat.

„...Încă de la început putem observa faptul că iubirea este sentimentul care dictează acţiunile personajelor. Stând la baza romanului, tema iubirii este valorificată prin urmărirea relaţiei dintre Allan ṣi Maitreyi, de la înfiriparea sentimentului până în momentul în care, din cauza diferenţelor culturale, legătura amoroasă este brusc întreruptă. Tema este susţinută ṣi de prezenţa unor motive precum cel al cuplului, Allan-Maitreyi fiind întruchiparea sentimentului pur al iubirii.

Viziunea despre lume a autorului este strâns legată de modul în care se conturează tema romanului. Putem observa viziunea modernistă a autorului pornind de la tehnicile de analiză psihologică utilizate de acesta în crearea personajului Allan. Fiind tipul intelectualului lucid, care se autoanalizează constant, Allan este dominat de incertitudini privind relaţia sa interzisă de tradiţiile bengaleze. Astfel, prin procedee moderne precum introspecţia sau monologul interior, este redat zbuciumul sufletesc al personajului, cititorul având acces la trăirile intime ale acestuia. De exemplu, prin introspecţie sunt evidenţiate impresiile personajului masculin legate de aspectul fizic al Maitreyiei: «Mi se părea urâtă – cu ochii ei prea mari şi prea negri, cu buzele cărnoase şi răsfrânte, cu sânii puternici, de fecioară bengaleză crescută prea plin, ca un fruct trecut în copt»...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in