Relația dintre două personaje
„Maitreyi”, lucrare publicată de către Mircea Eliade în perioada interbelică, reprezintă un roman al experienței, acesta având la bază însemnările autorului din timpul studiilor în India. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul subiectiv al romanului, dar și de faptul că punctul de pornire al acestuia se regăsește într-o experiență exotică reperabilă în biografia autorului. La baza acestui roman stă povestea de dragoste a cuplului Maitreyi-Allan, relația acestora fiind umbrită de incompatibilitatea dintre două mentalități diferire: cea orientală și cea occidentală.
Relaţia Allan-Maitreyi este conturată de către Allan, personajul-narator, care povestește întâmplările la persoana I. Evenimentele prezentate subiectiv sunt inspirate din experiența reală a autorului, Eliade trăind o poveste de dragoste cu o indiancă pe nume Maitreyi, fiica gazdei sale din India. Jurnalul lui Eliade se suprapune parțial peste jurnalul lui Allan, notițele acestuia din urmă, rescrise și interpretate, alcătuind subiectul romanului. Perspectiva narativă auctorială permite conturarea unei povești exotice cu caracter erotic din punctul de vedere al personajului-narator, reprezentant al culturii occidentale.
Allan, tânăr inginer englez, lucrează la o societate de canalizare în Calcutta. Acesta se îmbolnăvește de malarie și, în perioada de recuperare, este invitat de către inginerul bengalez, Narendra Sen, să locuiască la el acasă. Apropierea din...