Particularitățile unui roman al experienței
Romanul experienței reprezintă o categorie a romanului interbelic, având la bază crearea impresiei de veridicitate, de autenticitate, fie prin intermediul utilizării unor elemente care au legătură directă cu realitatea (fragmente de jurnal, scrisori, biografii reale, documente etc.), fie prin fabricarea acestora, cu scopul mimării realității. Un astfel de roman este și „Maitreyi”, roman modern apărut în perioada interbelică, publicat pentru prima dată în anul 1933, la București. Acțiunea romanului este inspirată dintr-o întâmplare reală, și anume, povestea de dragoste dintre Mircea Eliade și Maitreyi Devi, o poetă și romancieră născută în Bengalul de Vest.
Titlul romanului poartă numele personajului principal feminin, Maitreyi Devi. Unicitatea acestei femei, așa cum a fost ea percepută prin ochii de îndrăgostit ai autorului, este redată prin absența numelui de familie din titlul operei. Astfel, Maitreyi era în mod radical diferită de toate femeile pe care personajul-narator le întâlnise până atunci.
Tema operei este reprezentată de idila care a avut loc între Allan (alter-ego-ul autorului) și Maitreyi. Din nefericire, dragostea lor este una neîmplinită, din cauza nepotrivirii culturale și a distanței care îi despărțeau pe cei doi îndrăgostiți. Sentimentele lor debutează în peisajul ex...