Particularități de construcție a unui personaj

Acest eseu îți va fi de ajutor pentru a prezenta cât mai clar profilul pe care Mircea Eliade îl conturează personajului principal al romanului Maitreyi și pentru a evidenția mijloacele folosite în caracterizare.

Totodată, textul este o variantă de rezolvare a cerinței de a redacta un eseu în care să prezinţi particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un roman studiat, regăsită în rezerva pentru subiectul III, din sesiunea august-septembrie (26.08.2013), pentru profilul real.

Trăsăturile Maitreyiei sunt evidenţiate atât prin metoda caracterizării directe, cât şi prin cea a caracterizării indirecte. Caracterizarea directă este realizată de către Allan, acesta punând în lumină portretul fizic al Maitreyiei, atunci când o vede pe aceasta pentru prima dată: «Mi se părea urâtă – cu ochii ei prea mari şi prea negri, cu buzele cărnoase şi răsfrânte, cu sânii puternici, de fecioară bengaleză crescută prea plin, ca un fruct trecut în copt». Această primă impresie se va modifica pe măsură ce Allan o va cunoaşte mai bine pe Maitreyi, îndrăgostindu-se treptat de aceasta. Astfel, fata urâtă devine o femeie atrăgătoare care îl cucereşte cu aerul său misterios: «Maitreyi mi s-a părut, atunci, mult mai frumoasă, în sari de culoarea ceaiului palid, cu papuci albi cusuţi în argint, cu şalul asemenea cireşelor galbene […]». Detaliile vestimentare accentuează exotismul femeii orientale, aceste veşminte tradiţionale fermecând ochii occidentalului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in