Lock

Particularități de construcție a unui personaj

Lock

Maitreyi 

Acest eseu îți va fi de ajutor pentru a prezenta cât mai clar profilul pe care Mircea Eliade îl conturează personajului principal feminin al romanului „Maitreyi” și pentru a evidenția mijloacele folosite în caracterizare.

„Maitreyi”, opera literară publicată de către Mircea Eliade în perioada interbelică, reprezintă un roman al experienței, acesta având la bază însemnările autorului din timpul studiilor în India. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul subiectiv al romanului, dar și de faptul că punctul de pornire al acestuia se regăsește într-o experiență exotică întâlnită și în biografia autorului. Maitreyi, personajul feminin, trăiește o poveste de dragoste cu Allan, personajul-narator, iubirea lor fiind supusă regulilor tradiției.

Maitreyi este personaj principal, feminin, individual, eponim și complex prin problematica pe care o propune și exotic în raport cu mentalitatea occidentală a naratorului. Personajul este inspirat din experiența reală a autorului, Eliade trăind o poveste de dragoste cu o indiancă pe nume Maitreyi, fiica gazdei sale din India. Întâmplările sunt puse pe seama lui Allan, personaj-narator care relatează la persoana I. Jurnalul lui Eliade se suprapune parțial peste jurnalul lui Allan, notițele acestuia din urmă, rescrise și interpretate, alcătuind subiectul romanului. Perspectiva narativă actorială permite conturarea imaginii exotice a femeii orientale din punctul de vedere al personajului-narator, reprezentant al culturii occidentale.

Trăsăturile Maitreyiei sunt evidențiate atât prin metoda caracterizării directe, cât și prin cea a caracterizării indirecte. Caracterizarea directă este realizată de către Allan, acesta punând în lumină portretul fizic al Maitreyiei, atunci când o vede pe aceasta pentru prima dată: „Mi se părea urâtă – cu ochii ei prea mari și prea negri, cu buzele cărnoase și răsfrânte, cu sânii puternici, de fecioară bengaleză crescută prea plin, ca un fruct trecut în copt”. Această primă impresie se va modifica pe măsură ce Allan o va cunoaște mai bine pe Maitreyi, îndrăgostindu-se treptat de aceasta. Astfel, fata urâtă devine o femeie atrăgătoare care îl cucerește cu aerul său misterios: „Maitreyi mi s-a părut, atunci, mult mai frumoasă, în sari de culoarea ceaiului palid, cu papuci albi cusuți în argint, cu șalul asemenea cireșelor galbene […]”. Detaliile...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in