Particularități de construcție a unui personaj

Acest eseu îți va fi de ajutor pentru a prezenta cât mai clar profilul pe care Mircea Eliade îl conturează personajului principal feminin al romanului „Maitreyi” și pentru a evidenția mijloacele folosite în caracterizare.

„Maitreyi”, opera literară publicată de către Mircea Eliade în perioada interbelică, reprezintă un roman al experienței, acesta având la bază însemnările autorului din timpul studiilor în India. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul subiectiv al romanului, dar și de faptul că punctul de pornire al acestuia se regăsește într-o experiență exotică întâlnită și în biografia autorului. Maitreyi, personajul feminin, trăiește o poveste de dragoste cu Allan, personajul-narator, iubirea lor fiind supusă regulilor tradiției.

Maitreyi este personaj principal, feminin, individual, eponim și complex prin problematica pe care o propune și exotic în raport cu mentalitatea occidentală a naratorului. Personajul este inspirat din experiența reală a autorului, Eliade trăind o poveste de dragoste cu o indiancă pe nume Maitreyi, fiica gazdei sale din India. Întâmplările sunt puse pe seama lui Allan, personaj-narator care relatează la persoana I. Jurnalul lui Eliade se suprapune parțial peste jurnalul lui Allan, notițele acestuia din urmă, rescrise și interpretate, alcătuind subiectul romanului. Perspectiva narativă actorială permite co...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in