Modul în care se reflectă o temă

Citind acest eseu vei înțelege modul în care se reflectă tema iubirii în romanul Maitreyi de Mircea Eliade și vei reuși mult mai ușor să scrii un material complex pornind de la cerința de a redacta un eseu în care să prezinţi modul în care se reflectă o temă într-un roman studiat, regăsită în subiectul III, din data de 27.06.2011 (sesiunea iunie-iulie), pentru profilul uman.

„Simţindu-se vinovată pentru dragostea pe care i-o poartă lui Allan, dar şi pentru dăruirea sa totală, Maitreyi oficiază o logodnă secretă, în mijlocul naturii. Astfel, tema romanului, iubirea, este valorificată prin episodul logodnei simbolice în cadrul căruia Maitreyi rosteşte un jurământ în faţa elementelor naturii: «Mă leg de tine, pământule, că eu voi fi a lui Allan şi nimănui altuia. Voi creşte din el ca iarba din tine. Și cum aştepți tu ploaia, aşa îi voi aştepta eu venirea, şi cum îţi sunt ţie razele, aşa va fi trupul lui mie». Acest legământ oglindeşte dorinţa fetei de a se uni cu fiinţa iubită, dar şi sentimentele puternice ale lui Allan, acesta lăsând deoparte orgoliul de la începutul relaţiei şi conştientizând faptul că, în ciuda relaţiilor anterioare, doar acum a cunoscut dragostea în adevăratul sens al cuvântului.

Relaţia le este tulburată în mod neintenţionat de către Chabu, sora Maitreyiei, care dezvăluie părinţilor idila celor doi. Se prefigurează, astfel, un conflict între sentimentele puternice de iubire al cuplului Maitreyi-Allan şi interdicţia pusă de Narenda Sen, acesta reprezentând vocea tradiţiei. Iubirea imposibilă ...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in