Eseu
Următorul text este un eseu despre romanul „Maitreyi”, scris de Mircea Eliade. Fiind un roman modern, subiectiv, de dragoste, roman al experienței, precum și un roman exotic, „Maitreyi” se încadrează în multe dintre categoriile care te vor interesa atunci când înveți pentru examenul de Bacalaureat. Așadar, eseul de mai jos cuprinde următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, perspectiva narativă, elemente de structură și compoziție.
Totuși, informațiile pe care le găsești pe acestă pagină nu sunt suficiente pentru a obține nota maximă la subiectul III al examenului de Bacalaureat. Printre eseurile de Bac poți accesa: tema și viziunea despre lume, relația dintre două personaje, particularități de construcție a unui personaj, modul în care se reflectă o temă sau particularitățile unui roman al experienței.
Eseu
„Maitreyi” este un roman modern apărut în perioada interbelică, a cărui primă publicare a avut loc în anul 1933, la București. Povestea este inspirată dintr-o întâmplare reală: idila dintre Eliade și Maitreyi Devi, o poetă și romancieră născută în Bengalul de Vest. La aflarea veștii despre publicarea romanului, scriitoarea a conceput, drept răspuns, propriul său roman, intitulat „Dragostea nu moare”.
Titlul romanului poartă numele eroinei, bengaleza Maitreyi. Întrucât Eliade nu a adăugat nimic după sau înaintea numelui fetei, înțelegem unicitatea acestei ființe în existența scriitorului. Diferită de tot ceea ce el experimentase până atunci în dragoste, Maitreyi deschide ochii și mintea protagonistului către posibilitatea concretizării iubirii la nivel spiritual. Criticii literari au văzut adesea în Maitreyi un simbol al exotismului și al sacrificiului, întrucât deznodământul poveștii de dragoste nu este unul fericit.
Tema principală a operei este reprezentată de povestea de dragoste dintre cei doi tineri, Allan și Maitreyi. Iubirea lor rămâne, însă, neîmplinită, fiind trăită în peisajul exotic al Indiei, în Bengal, în mijlocul unei culturi complet diferite de cea a lui Allan. Deși se iubesc și se admiră reciproc, cei doi aparțin unor culturi și civilizații diferite, povestea lor reflectând opoziția dintre Orient și Occident. Pentru Allan, iubirea are semnificația ...