Lock

Critică literară

Lock

Romanul „Maitreyi” a fost publicat pentru prima dată în anul 1933, aparținând literaturii interbelice. Fiind o scriere deosebit de complexă, „Maitreyi” se încadrează într-o varietate de categorii ale romanului: erotic, exotic, roman al experienței, de analiză psihologică. Acest roman modern s-a bucurat de un succes răsunător, atât în ceea ce privește reacția publicului, cât și cea a criticii literare.

Astfel, descris de către Ionel Jianu drept „povestea unei iubiri”, „Maitreyi” a fost apreciat de către criticul literar ca fiind „o operă de o intensitate extraordinară, un tumult de viață, cu frământări adânci, tulburătoare prin neliniștea ei, prin avântul cu care este scrisă, prin înfiorarea evocărilor”. Oprindu-se și el asupra elementului erotic al romanului, Perpessicius a apreciat că „Maitreyi va rămâne cartea de căpătâi a îndrăgostiților de dragoste, poemul adolescenței, în primul rând al acelei adolescențe specifice veacului nostru, incitat de evadare și exotism”.

Eugen Lovinescu este cel care a teoretizat modernismul în literatura română, nu doar ca doctrină estetică, ci și ca manifestare literară. El a apreciat modalitatea prin care Eliade reușește să redea pe hârtie ceea ce el numește „exotismul mediului indian”, care, în opinia lui, „nu se realizează p...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in