Critică literară
Romanul „Maitreyi” a fost publicat pentru prima dată în anul 1933, aparținând literaturii interbelice. Fiind o scriere deosebit de complexă, „Maitreyi” se încadrează într-o varietate de categorii ale romanului: erotic, exotic, roman al experienței, de analiză psihologică. Acest roman modern s-a bucurat de un succes răsunător, atât în ceea ce privește reacția publicului, cât și cea a criticii literare.
Astfel, descris de către Ionel Jianu drept „povestea unei iubiri”, „Maitreyi” a fost apreciat de către criticul literar ca fiind „o operă de o intensitate extraordinară, un tumult de viață, cu frământări adânci, tulburătoare prin neliniștea ei, prin avântul cu care este scrisă, prin înfiorarea evocărilor”. Oprindu-se și el asupra elementului erotic al romanului, Perpessicius a apreciat că „Maitreyi va rămâne cartea de căpătâi a îndrăgostiților de dragoste, poemul adolescenței, în primul rând al acelei adolescențe specifice veacului nostru, incitat de evadare și exotism”.
Eugen Lovinescu este cel care a teoretizat modernismul în literatura română, nu doar ca doctrină estetică, ci și ca manifestare literară. El a apreciat modalitatea prin care Eliade reușește să redea pe hârtie ceea ce el numește „exotismul mediului indian”, care, în opinia lui, „nu se realizează p...