Lock

Conflicte

Lock

Romanul „Maitreyi” a apărut în anul 1933, fiind premiat chiar în anul apariției de un juriu alcătuit din importanți critici literari ai vremii. Este un roman modern subiectiv, de analiză psihologică, un roman al autenticității și al experienței, dar și un roman exotic. Fiind un roman al experienței directe și o confesiune, se urmăresc transformările ce au loc în psihologia eroilor, de unde rezultă caracterul liric al textului, cu accent pe trăirile sufletești ale personajelor.

Tema romanului lui Eliade o reprezintă iubirea pătimașă a eroilor ce aparțin unor mentalități și religii diferite. Autorul s-a inspirat din experiența proprie în scrierea operei de față și a hotărât să păstreze numele unora dintre personaje (Maitreyi, Chabu, Khokha), dar a schimbat profesia lui Dasgupta și a modificat finalul. Titlul cărții coincide cu numele personajului principal feminin, Maitreyi, considerată a fi cel mai exotic personaj feminin din literatura română. 

Romanul este structurat în 15 capitole, iar din punct de vedere spațio-temporal, acțiunea are loc la începutul secolului XX, pe teritoriul enigmatic al Indiei. Acțiunea romanului se desfășoară, parcă, din perspectiva stărilor sufletești resimțite de Allan, un tânăr inginer englez, sosit în Calcutta cu intenția de a-și construi o carieră. Acesta se angajează în India, Calcutta, la o societat...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in