Comentariu

Pe această pagină vei găsi comentariul operei Maitreyi și toate informațiile utile despre romanul experienței scris de Mircea Eliade. Citind explicațiile de aici vei învăța mai structurat și mai eficient pentru examenul de Bacalaureat și vei ști care sunt punctele pe care trebuie să le atingi atunci când vei avea de scris un comentariu referitor la acest text.…

...

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Maitreyi” este important să menționezi perioada istorică în care se încadrează romanul, dar și faptul că acesta este un roman al experienței.

Nu uita să evidențiezi ideea că subiectul romanului este inspirat din biografia autorului, prezentându-se astfel, în mod subiectiv, o experiență reală.

Ține minte: o introducere bine scrisă va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare.

Exemplu

  „Maitreyi”, opera literară publicată de către Mircea Eliade în perioada interbelică, reprezintă un roman al experienței, acesta având la bază însemnările autorului din timpul studiilor în India. Impresia de autenticitate …

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul romanului „Maitreyi”, este foarte important să menționezi faptul că acesta reprezintă numele personajului principal, feminin al romanului. Acest lucru scoate în evidență faptul că Maitreyi se află în centrul operei lui Eliade.

Exemplu

Titlul romanului este format dintr-un substantiv propriu și coincide cu numele personajului pr…

...

Tema iubirii

Fiind un roman complex, analiza trebuie să cuprindă informații referitoare la temă și viziunea despre lume, aceasta din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor.

Tema romanului conține ideea centrală a acestuia, și anume iubirea celor doi tineri, iar viziunea despre lume și creație a autorului reflectă orientarea sa modernistă.

Exemplu

Tema romanului „Maitreyi” este iubirea, acest sentiment fiind cel care dictează acțiunile personajelor. Stând la baza romanului, tema iubirii este valorificată prin urmărirea relației dintre Allan și Maitreyi, de la înfiriparea sentime…

...

Rezumat pe scurt

În realizarea rezumatului este esențial să urmărești evoluția poveștii de dragoste dintre Allan și Maitreyi, de la conturarea sentimentului de iubire până la conștientizarea iubirii.

De asemenea, finalul trebuie înțeles ca fiind rezultatul conflictului dintre mentalitatea europeană și cea bengaleză, dominată de tradiții.

În plus, din cuprinsul rezumatului nu trebuie excluse episoadele-cheie precum cel al logodnei oficiate de Maitreyi în mijlocul naturii.

Exemplu

Allan, tânăr inginer englez, este invitat de către inginerul bengalez Narendra Sen să locuiască la el acasă pentru a se re…

...

Caracterizare Maitreyi

Personajul cel mai complex al romanului este, fără îndoială, Maitreyi. De asemenea, Maitreyi este unul dintre cele mai exotice personaje ale literaturii române. În realizarea caracterizării acesteia trebuie să ai în vedere statutul său în cadrul romanului, metodele de caracterizare (directă și indirectă), precum și trăsăturile fizice și morale evidențiate prin intermediul acestor procedee.

Nu uita să urmărești relația acesteia cu Allan, celălalt personaj principal al romanului, de la apariția sentimentului de iubire până la încheierea poveștii de dragoste. De asemenea, este important să exemplifici trăsăturile conturate prin citate.

Exemplu

Maitreyi este personaj principal, feminin, eponim și complex prin problematica pe car…

...

Roman al experienței

Romanul lui Eliade poate fi considerat un roman al experienței, deoarece Allan, personajul-narator, experimentează un sentiment cu totul nou – dragostea adevărată –, dar în același timp trece printr-o experiență unică, aceea a europeanului aflat în inima Indiei.

Cunoscând-o mai bine pe Maitreyi, Allan cunoaște totodată lumea indiană, adolescenta fiind un simbol al exoticului Orient.

Exemplu

Experiența legată de iubire este una care poate fi urmărită în evoluția ei. Deși prima impresie a tânărului nu este una plăcută, cu timpul, Allan se îndrăgostește de Maitreyi, de farmecul și misterul pe care aceast…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in