Allan

„Maitreyi” este, poate, cel mai popular dintre romanele lui Mircea Eliade. Publicat inițial în anul 1933, el se înscrie în categoria romanelor subiective, dar și în cea a romanelor exotice. Având temă erotică, „Maitreyi” este, totodată, un roman al experienței, întrucât Allan, personajul-narator relatează evenimente în legătură cu idila lui, trăită alături de o tânără bengaleză.

Caracterizare directă

Allan, protagonistul masculin al romanului „Maitreyi”, de Mircea Eliade, este caracterizat în mod direct fie de către alte personaje, fie prin autocaracterizare. În momentul desfășurării acțiunii, el este tânăr și se află la început de drum în cariera aleasă. Acesta recunoaște că se simte „foarte mândru de cetățenia și descendența mea continentală”, iar în India, se percepe drept „singurul stăpân”. Deși aceste declarații par să dezvăluie aroganță, ele trădează și naivitatea caracteristică vârstei tinere. Experiența trăită alături de Maitreyi va contribui la maturizarea lui emoțională.

Allan este lucid și nu începe relația cu tânăra bengaleză având intenții romantice: „niciodată nu m-am gândit la dragoste în cele dintâi luni petrecute în tovărășia Maitreyiei”. Abia apoi își dă seama că, de fapt, avea sentimente pe care nu le recunoștea, întrucât era prima oară când le simțea. 
Odată cu luciditatea, remarcăm în personalitatea lui Allan și natura lui introspectivă. Fire analitică, își examinează sentimentele și procesele emoționale prin care trece. Călătoria lui Allan este una erotică, dar și una a autocunoașterii: „Când iubesc cu adevărat pe cineva, îmi place să ascult lumea bârfindu-l; asta îmi verifică oarecum anumite procese obscure ale conștiinței mele, pe care nu le pricep și de care nu-mi place să-mi aduc aminte.”. Ocazional, luciditatea este întreruptă de accese de gelozie, care sporesc, însă, impresia autenticității sentimentelor sale: „Sufăr de o gelozie nebună, inumană. Îmi venea să mușc lemnul mesei.”.

Maitreyi îl caracterizează și ea pe Allan, spunându-i: „Nu știi să te joci”, o replică ce trădează seriozitatea personajului, dar și lipsa inocenței copilăroase pe care fata o afișa. Spre deosebire de el, însă, Maitreyi iubește, mai presus de toate, spiritual. Allan...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in