Rezumat

La țigănci Rezumat

Citind rezumatul nuvelei fantastice La țigănci îți vei aminti mult mai repede întâmplările prin care trece profesorul Gavrilescu, mai ales că acest rezumat prezintă în detaliu evenimentele derulate în cele opt episoade în care poate fi structurată nuvela lui Mircea Eliade.

Primul plan al nuvelei este ancorat în realitatea cotidiană, el corespunzând primului episod. Acţiunea are loc în Bucureṣti, în perioada interbelică. Într-o zi de vară extrem de călduroasă, profesorul de pian Gavrilescu se îndreaptă cu tramvaiul spre casă, în urma unor meditaţii la pian pe care le oferise elevei sale Otilia Voitinovici. În drumul său, Gavrilescu abordează o serie de subiecte pe care le dezbate împreună cu ceilalţi călători. Ei discută despre arṣiţa de afară, despre colonelul Lawrence – subiect împrumutat de profesor de la niște studenţi pe care îi auzise vorbind în staţie –, iar apoi, Gavrilescu se confesează tovarășilor de drum spunând că vocaţia sa este de artist, nu de profesor de pian: ,,[…] n-am fost făcut pentru asta. Eu am o fire de artist”. 

Trecând pe lângă grădina ţigăncilor, călătorii își îndreaptă atenţia asupra acestui spaţiu misterios, în care niciunul nu intrase vreodată, dar care le stârnea curiozitatea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in