Lock

Momentele subiectului

Lock

„La țigănci” este o nuvelă fantastică scrisă de Mircea Eliade pe când acesta trăia la Paris, în anul 1959. Opera a fost publicată pentru prima dată abia trei ani mai târziu, în anul 1962, în revista „Destin”, apărută în Spania, la Madrid. Nuvela a fost publicată și în România, dar cu cinci ani întârziere față de apariția ei în Spania, în revista „Secolul XX”.

Acțiunea nuvelei poate fi împărțită cu ușurință pe momente ale subiectului narativ, fiind vorba despre o operă epică (nuvelă).

Expozițiunea

Astfel, în expozițiune, facem cunoștință cu protagonistul, profesorul Gavrilescu, aflat în tramvai, în drum spre casă, chiar după terminarea unei lecții de pian pe care i-o predase domnișoarei Otilia Pandele. În tramvai, el aude vorbindu-se despre bordeiul țigăncilor, o construcție asemănătoare cu un palat, în curtea căruia se aflau nuci înalți și pe care-l vedea de trei ori pe săptămână, când mergea către casă.

Intriga

Realizând că-și uitase servieta cu partituri în apartamentul mătușii Otiliei, profesorul coboară, dorind să ia tramvaiul în sens invers. După o vreme, văzând că aștepta în zadar, acesta hotărăște să meargă pe jos înapoi spre casa mătușii Otiliei. Acesta reprezintă începutul intrigii, marcată și de decizia lui Gavrilescu de a pătrunde î...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in