Tema și viziunea despre lume

Eseul în care este prezentată tema și viziunea despre lume în nuvela „La Țigănci” de Mircea Eliade îți va folosi ca material ajutător în cazul în care la școală sau la examenul de Bacalaureat vei primi o cerință asemănătoare. 

Nuvela fantastică „La țigănci”, publicată de Mircea Eliade în a doua jumătate a secolului al XX-lea, reprezintă una dintre culmile literaturii fantastice românești, autorul alternând într-un mod original planul real cu cel ireal, misterios. Fantasticul în literatură apare în modernitate, Eliade explorând acest tărâm într-o etapă a creației sale. Astfel, viziunea despre lume și creație se află într-o strânsă legătură cu tema nuvelei, narațiunea având drept punct de plecare fantasticul.

Viziunea despre lume a lui Eliade are la bază ideea conform căreia elementul misterios, inedit, pătrunde în viața obișnuită provocând uimire și confuzie. Prin urmare, în creațiile sale fantastice, Eliade își propune să dezvăluie „fantasticul ascuns în banalitatea cotidiană”. Astfel, tema centrală a nuvelei este fantasticul, acesta din urmă manifestându-se prin anularea logicii timpului istoric, cronologic.

După cum putem observa pornind de la viziunea scriitorului, dar și de la tema centrală, nuvela lui Eliade este una fantastică. În „La țigănci” planul realității și cel al irealității sunt alternate de narator. Astfel, evenimentele prezen...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in