Tema și viziunea despre lume

Eseul în care este prezentată tema și viziunea despre lume în nuvela La Țigănci de Mircea Eliade îți va folosi ca material ajutător în cazul în care la școală sau la examenul de Bacalaureat vei primi o cerință asemănătoare. De asemenea, aici vei găsi răspunsul pentru cerința de a scrie „un eseu de două – trei pagini (600 – 900 de cuvinte), în care să prezinţi tema şi viziunea despre lume dintr-o nuvelă studiată”, regăsită în subiectul III de la Bacalaureatul din data de 02.07.2012 (sesiunea iunie-iulie), pentru profilul uman.

Nuvela fantastică „La ţigănci”, publicată de Mircea Eliade în a doua jumătate a secolului al XX-lea, reprezintă una dintre culmile literaturii fantastice româneṣti, autorul alternând într-un mod original planul real cu cel ireal, misterios. Fantasticul în literatură apare în modernitate, Eliade explorând acest tărâm într-o etapă a creaţiei sale. Astfel, viziunea despre lume ṣi creaţie se află într-o strânsă legătură cu tema nuvelei, naraţiunea având drept punct de plecare fantasticul.

Viziunea despre lume a lui Eliade are la bază ideea conform căreia elementul misterios, inedit, pătrunde în viaţa obiṣnuită provocând uimire ṣi confuzie. Prin urmare, în creaţiile sale fantastice, Eliade îṣi propune să dezvăluie «fantasticul ascuns în banalitatea cotidiană». Astfel, tema centrală a nuvelei este fantasticul, acesta din urmă manifestându-se prin anularea logicii timpului istoric, cronologic. (...) Discuţia pe tema timpului evidenţiază faptul că, în acest spaţiu sacru, timpul stă în loc. Astfel, baba îi spune lui Gavrilescu: «Avem timp. Nu e nici trei», iar profesorul o corectează, evidenţiind faptul că la ora trei plecase de la eleva sa. Justificarea babei «iar a stat ceasul» e relevantă pentru anularea limitelor temporale.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in