Particularitățile nuvelei

Folosindu-te de informațiile pe care le găsești pe această pagină îți va fi mult mai ușor să demonstrezi faptul că opera „La țigănci” de Mircea Eliade aparține speciei nuvelei.

Nuvela este o specie a genului epic în proză, de dimensiuni cuprinse între cele ale schiței și cele ale romanului. Acțiunea nuvelei se concentrează în jurul unui singur fir narativ, iar accentul cade nu pe desfășurarea întâmplărilor, ci pe evoluția personajului principal. O astfel de specie literară este „La țigănci”, lucrare publicată de Mircea Eliade în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Aceasta reprezintă una dintre culmile literaturii fantastice românești, autorul alternând într-un mod original planul real cu cel ireal, misterios.

O primă trăsătură a nuvelei observabilă și în „Alexandru Lăpușneanu” este reprezentată de faptul că acțiunea are la bază un fir narativ unic, putând fi structurată pe momentele subiectului. De asemenea, episoadele sunt prezentate prin înlănțuire, construcția nuvelei fiind unitară, echilibrată. Astfel, textul nuvelei este divizat în patru planuri și opt episoade, a căror înlănțuire pune în lumină evenimente inexplicabile, stranii.

Expozițiunea fixează cu exactitate, ca în orice nuvelă, timpul și spațiul desfășurării întâmplărilor. Prin urmare, aflăm că evenimentele se petrec în Bucureștiul interbelic, sufocat de arșița verii. În primul plan (episodul I), profesorul de pian Gavrilescu se îndreaptă cu tramvaiul spre casă, în urma unor meditații pe care le oferise elevei sale, Otilia Voitinovici. În drumul său, Gavrilescu abordează o serie de subiecte pe care le dezbate împreună cu ceilalți călători, precum căldura de afară sau colonelul Lawrence. El se confesează tovarășilor de drum, spunând că vocația sa este de artist, nu de profesor de pian: „[…] n-am fost făcut pentru asta. Eu am o fire de artist”. Trecând pe lângă grădina țigăncilor, călătorii își îndreaptă atenția asupra acestui spațiu misterios, în care niciunul nu intrase vreodată, dar care le stârnea curiozitatea.

Fiind o nuvelă, în „La țigănci” intrig...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in