Particularități de construcție a unui personaj

Cu ajutorul informațiilor pe care le găsești pe acestă pagină vei vedea ce mijloace folosește Mircea Eliade pentru a contura portretul personajului principal al nuvelei, profesorul Gavrilescu, dar vei ști și cum să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj din nuvela La țigănci.

În plus, vei ști cum să răspunzi corect la cerința primită de elevii de la profilul real la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2015.

Personajul central al nuvelei este profesorul de pian Gavrilescu, acesta trecând printr-o serie de evenimente stranii cărora încearcă să le găsească o explicaţie logică. 

Profesorul Gavrilescu este personajul principal, masculin, individual al nuvelei La ţigănci, el ilustrând tipologia omului mediocru, ratat, ancorat în banalitate. Acesta participă în toate momentele acţiunii, trăsăturile sale fiind evidenţiate prin autocaracterizare sau prin intermediul caracterizării directe şi indirecte.

Statutul social ṣi cel psihologic sunt puse în lumină prin caracterizare directă, dar ṣi prin autocaracterizare. Astfel, Gavrilescu este etichetat de către bătrâna care îl întâmpină în grădina ţigăncilor ca fiind «muzicant», însă, personajul o contrazice, autocaracterizându-se: «Sunt artist…[…] Pentru păcatele mele am ajuns profesor de pian, dar idealul meu a fost, de totdeauna, arta pură».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in