Particularități de construcție a unui personaj

Cu ajutorul informațiilor pe care le găsești pe această pagină vei vedea ce mijloace folosește Mircea Eliade pentru a contura portretul personajului principal al nuvelei, profesorul Gavrilescu, dar vei ști și cum să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj din nuvela „La țigănci”.

Nuvela fantastică „La țigănci”, publicată de Mircea Eliade în a doua jumătate a secolului al XX-lea, reprezintă una dintre culmile literaturii fantastice românești, autorul alternând într-un mod original planul real cu cel ireal, misterios. Personajul central al nuvelei este profesorul de pian Gavrilescu, acesta trecând printr-o serie de evenimente stranii cărora încearcă să le găsească o explicație logică. 

Profesorul Gavrilescu este personajul principal, masculin, individual al nuvelei „La țigănci”, el ilustrând tipologia omului mediocru, ratat, ancorat în banalitate. Acesta participă în toate momentele acțiunii, trăsăturile sale fiind evidențiate prin autocaracterizare sau prin intermediul caracterizării directe și indirecte.

Statutul social și cel psihologic sunt puse în lumină prin caracterizare directă, dar și prin autocaracterizare. Astfel, Gavrilescu este etichetat de către bătrâna care îl întâmpină în grădina țigăncilor ca fiind „muzicant”, însă, personajul o contrazice, autocaracterizându-se: „Sunt artist…[…] Pentru păcatele mele a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in