Modul în care se reflectă tema

Vrei să ai un eseu cât mai complex care să redea modul în care se reflectă tema timpului în nuvela La țigănci de Mircea Eliade? Materialul de mai jos te va ajuta să îți organizezi mult mai bine ideile, dar este și un model de rezolvare a cerinței de a scrie „un eseu de două – trei pagini, în care să prezinți modul în care se reflectă o temă într-o nuvelă studiată”, regăsită în subiectul de la Bacalaureatul din data de 29.08.2011 (sesiunea august-septembrie), pentru profilul uman.

Modul în care tema se reflectă la nivelul textului poate fi evidenţiat prin analizarea evenimentelor stranii care stau la baza nuvelei fantastice.

Încă de la început putem spune faptul că tema nuvelei La ţigănci este strâns legată de trăsăturile specifice prozei fantastice, care, conform viziunii lui Eliade, dezvăluie «fantasticul ascuns în banalitatea cotidiană». Astfel, anularea timpului istoric ţine de dorinţa autorului de a prezenta întâmplări ciudate, petrecute în atemporalitate, care provoacă uimire ṣi confuzie. Ca în orice nuvelă fantastică, în La ţigănci protagonistul, profesorul de pian Gavrilescu, dar ṣi cititorul totodată, ezită în a opta pentru o explicaţie logică, lămuritoare.

Perspectiva narativă auctorială a naratorului este completată de perspectiva personajului central, cititorul privind întâmplările pline de mister prin ochii uimiţi ai lui Gavrilescu.

Având drept punct de plecare fantasticul, în „La ţigănci” planul realităţii ṣi cel al irealităţii sunt alternate de autor. Astfel, evenimentele ... ”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in