Modul în care se reflectă tema

Vrei să ai un eseu cât mai complex care să redea modul în care se reflectă tema timpului în nuvela „La țigănci” de Mircea Eliade? Materialul de mai jos te va ajuta să îți organizezi mult mai bine ideile, dar este și un model de rezolvare a cerinței de a scrie „un eseu de două – trei pagini, în care să prezinți modul în care se reflectă o temă într-o nuvelă studiată”.

Nuvela fantastică „La țigănci”, publicată de Mircea Eliade în a doua jumătate a secolului al XX-lea, reprezintă una dintre culmile literaturii fantastice românești, autorul alternând într-un mod original planul real cu cel ireal, misterios. Tema centrală a nuvelei este fantasticul, acesta din urmă manifestându-se prin anularea logicii timpului istoric, cronologic. Modul în care tema se reflectă la nivelul textului poate fi evidențiat prin analizarea evenimentelor stranii care stau la baza nuvelei fantastice.

Încă de la început putem spune faptul că tema nuvelei „La țigănci” este strâns legată de trăsăturile specifice prozei fantastice, care, conform viziunii lui Eliade, dezvăluie „fantasticul ascuns în banalitatea cotidiană.”. Astfel, anularea timpului istoric ține de dorința autorului de a prezenta întâmplări ciudate, petrecute în atemporalitate, care provoacă uimire și confuzie. Ca în orice nuvelă fantastică, în „La țigănci” protagonistul, profesorul de pian Gavrilescu, dar și cititorul totodată, ezită în a opta pen...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in