Eseu

Nuvela „La țigănci” face parte din seria operelor literare cu elemente fantastice ale lui Mircea Eliade. Eseul de mai jos cuprinde majoritatea informațiilor de care ai nevoie pentru a cunoaște bine textul și a rezolva cu succes subiectul de la examenul de Bacalaureat. Totuși, pentru a fi sigur că vei obține punctajul maxim îți recomandăm să citești și celelalte materiale din cadrul acestui eBook, întrucât vei găsi explicații suplimentare. În plus, subcapitolele acestei pagini au fost redactate respectând întocmai cerințele de la Bacalaureat.

Textul conceput de noi cuprinde următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema nuvelei, perspectiva narativă, elemente de structură și compoziție etc.

Nuvela „La țigănci” a fost scrisă de Mircea Eliade în vremea în care acesta locuia la Paris, în anul 1959. Prima publicare a operei a avut loc trei ani mai târziu, în 1962, în revista „Destin” apărută la Madrid. În România, nuvela a fost publicată în anul 1967, în revista „Secolul XX”.

Titlul nuvelei are valoare simbolică, referindu-se la spațiul fantastic dintr-o lume paralelă, în care protagonistul pătrunde treptat. În locuința țigăncilor, acesta trece din lumea palpabilă într-un univers mitic, într-un timp necronologic și neconvențional. „La țigănci” denumește un spațiu în care sacrul ascuns se manifestă în profan. Aici se realizează trecerea de la moarte la viață, iar delimitările temporale și spațiale se anulează.

Tema principală a acestei nuvele o reprezintă descoper...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in