Hildegard

Una dintre fascinantele nuvele fantastice ale lui Mircea Eliade, „La țigănci” a fost concepută în anul 1959, în timp ce autorul se afla la Paris. Publicată pentru prima dată în Spania, opera apare în paginile publicației „Destin” din Madrid, în anul 1962. În România, nuvela a fost publicată pentru prima dată în anul 1967, în revista „Secolul 20”, din București, iar apoi, în volumul lui Eliade, intitulat „La țigănci și alte povestiri”.

Având tema morții, opera înfățișează procesul de inițiere al protagonistului, profesorul de pian Gavrilescu, în tainele acestui fenomen. Acțiunea are loc pe două planuri, unul sacru și altul profan, debutând într-o manieră intenționat banală, cu imaginea lui Gavrilescu îndreptându-se către casă într-o zi toridă de vară. El coboară din tramvai și pătrunde în curtea unor țigănci, de unde simțea venind o răcoare îmbietoare. Intrând acolo, el ajunge într-o altă dimensiune, unde timpul și spațiul nu funcționează așa cum ne-am aștepta.

Una dintre țigănci îi oferă trei fete în schimbul a trei sute de lei. În drum spre bordeiul tinerelor, protagonistul își amintește brusc de marea lui dragoste, numită Hildegard. Aceasta este prima apariție a personajului feminin, prezență m...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in