Tema și viziunea despre lume

Pentru a-ți reaminti care este tema poeziei Poema chiuvetei, dar și care este viziunea despre lume a poetului Mircea Cărtărescu, ți-am pregătit acest eseu în care au fost explicate cât mai clar cele două concepte. Citind cu atenție informațiile din acest capitol vei ști să scrii un eseu despre tema și viziunea despre lume în poezia „Poema chiuvetei”.

Tema poeziei este drama iubirii neîmpărtășite și imposibilitatea iubirii între subiecți din lumi diferite. Deși această temă pare a fi universală, viziunea despre lume și creație a poetului îi dă o particularitate anume. 

Convingerea postmodernistă că totul s-a scris și că autorilor contemporani nu le rămâne altceva de făcut decât să reia temele consacrate și să le recontextualizeze, se reflectă în dialogul intertextual dintre opera «Luceafărul» și «Poema chiuvetei». Cărtărescu preia tema «Luceafărului» și câteva din particularitățile poeziei și le transpune într-un colaj liric ușor parodic. Alegerea de a utiliza această metodă subliniază viziunea postmodernistă despre lume și creație pe care o are autorul. Acceptând că «nimic nu e nou sub Soare», autorul se simte oprimat de bagajul literaturii scrise până atunci, astfel, deși preia din teme universale deja mult explorate, o face într-o manieră ce sfidează convențiile literare încetățenite.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in