Caracterizarea personajului principal

Ai primit tema de a realiza caracterizarea personajului principal al operei Levantul de Mircea Cărtărescu? Echipa Liceunet a conturat portretul acestui personaj și îți pune la dispoziție un material din care reies cele mai relevante trăsături de caracter ale lui Manoil și principalele modalități de caracterizare folosite de autor.

„Una din trăsăturile principale ale lui Manoil este înverșunarea, pasiunea cu care își dorește să doboare tiranul ce conduce țara sa și să curme destinul trist al poporului său, acesta din urmă fiind în ultimul timp dominat de mai mulți Vodă nedrepți și răi. Poeziile pe care le scrie Manoil, gândurile care îi ocupă mintea sunt toate îndreptate spre această cauză măreață. Patriotismul său romanțat este accentuat de autor cu fiecare prilej, ironizat ușor pentru patosul cu care Manoil îl manifestă. Toate ideile lui Manoil despre libertatea poporului său sunt numite de autor ca fiind «năzuiri de suflet nobil», a cărui soartă e doar una de «papir».

O altă trăsătură predominantă a tânărului poet este calmul, siguranța de sine de care dă dovadă în momente cheie cum ar fi prădarea piraților, când în ciuda agitației și a fricii generale, Manoil rămâne liniștit și contemplativ: «Singur Manoil e calm./ El contemplă răsăritul de pe apa de napalm.»”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in