Comentariu

...

Tema poeziei

Tema operei este relevantă pentru o receptare cât mai bună a textului. Identificarea acesteia se face pornind de la elemente de conținut precum titlul, motivele literare sau imaginile artistice. Fiind vorba de poezia postmodernistă a lui Mircea Cărtărescu, tema iubirii este evidențiată într-un mod diferit de cel cu care ne-a obișnuit literatura de dragoste înainte.

Exemplu

Tema iubirii este sugerată în poezie prin adresarea directă, făcându-se astfel trimitere la persoana iubită: „am încercat să-ți dau un telefo…

...

Semnificația versurilor

Interpretarea versurilor este o parte foarte importantă a comentariului deoarece prin prisma acesteia vom identifica viziunea despre lume a scriitorului. Analiza conținutului de versuri se face prin raportarea la trăsături de limbaj ale textului, la sensurile criptice ale acestuia, la semnificația figurilor de stil și a imaginilor artistice folosite.

Exemplu

Versurile poeziei sunt bogate în figuri de stil și imagini artistice, având un conținut artistic inedit. Semnificațiile sunt transmise printr-un limbaj diferit de cel întâlnit în lirica cu tematică de dragoste de până atunci. Poezia debutează prin transmiterea dorinței neîmplinite de comunicare cu iubita a eului liric: „am încercat să-ți dau un telefon, dar telefonul murise”. Această…

...

Încadrarea în curentul literar

Încadrarea poeziei într-un curent literar, într-o mișcare literară face posibilă o mai bună receptare a viziunii artistice despre lume a scriitorului. Poezia „Ciocnirea” prezintă numeroase trăsături ale curentului postmodernist, acestea fiind tocmai aspectele prin care Mircea Cărtărescu este un nume reprezentativ în literatura română.

Exemplu

Poezia „Ciocnirea” este o scriere postmodernistă prin toate aspectele sale remarcabile. Apartenența ei la acest cu…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in