Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu este poet, prozator, critic literar și publicist, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și bine cotați scriitori români la ora actuală.
Mircea Cărtărescu | Opere | Materiale Liceunet
- Levantul
- Poema chiuvetei
Mircea Cărtărescu | Opere
Operele lui Mircea Cărtărescu au fost traduse în engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară, precum și în multe alte limbi.
1. Proză
- Orbitor. Aripa stângă, 1996
- Orbitor. Corpul, 2002
- Orbitor. Aripa dreaptă, 2007
- Travesti, 1994
- Enciclopedia zmeilor, 2005
- Gemenii, 2006 (nuvelă din Nostalgia)
- REM, 2006 (nuvelă din Nostalgia)
- Mendebilul, 2006 (nuvelă din Nostalgia)
- Frumoasele străine, 2010
- Fata de la marginea vieții - povestiri alese, 2014
- Solenoid, 2015
2. Poezii
- Faruri, vitrine, fotografii..., 1980
- Poeme de amor, 1983
- Totul, 1985
- Levantul - poem epic, 1990
- Dragostea. Poeme, 1994
- 50 de sonete de Mircea Cartarescu cu cincizeci de desene de Tudor Jebeleanu, 2003
- Nimic. Poeme, 2010
3. Eseuri
- Visul chimeric, 1992; 2011;
- Postmodernismul românesc, 1999
- Pururi tânăr, înfășurat în pixeli, 2002
- De ce iubim femeile, 2004
- Baroane!, 2005
- Ochiul căprui al dragostei noastre, 2012
- Peisaj după isterie, 2017
Mircea Cărtărescu | Date despre autor
Născut în data de 1 iunie 1956 în București, Cărtărescu face parte din generația scriitorilor optzeciști care au frecventat Cenaclul de Luni condus de criticul literar Nicolae Manolescu. Cu toate acestea, în anii studenției, Mircea Cărtărescu a participat și la ședințele cenaclului „Junimea”, conduse de Ovid S. Crohmălniceanu.
În anul 1999, Cărtărescu obține titlul de doctor în literatură română cu o teză despre Postmodernismul românesc. Debutul său literar s-a realizat cu poezii la Cenaclul de Luni, precum și în „România Literară” în anul 1978, și în volum în antologia „Aer cu diamante”. A debutat în anul 1980 cu volumul individual „Faruri, vitrine, fotografii” la editura „Cartea Românească”. A mai publicat varii volume, între care se remarcă „Poeme de amor” sau „Totul”.
Între anii 1980 și 1989 a fost profesor de limba română la o școală generală, apoi funcționar la Uniunea Scriitorilor, iar apoi redactor la revista Caiete Critice. Începând cu anul 1991, Cărtărescu este lector la catedra de Istoria literaturii române a Facultății de Litere a Universității din București. Din anul 2004 este numit conferențiar la aceeași catedră.
În anul 1989 devine redactor la revista „Caiete critice”, iar între 1994 și 1996, a predat literatură română ca profesor în Universitatea din Amsterdam. În 1995 este distins cu premiul pentru poezie al revistei „Ateneu”.
Un proiect care se remarcă prin originalitate, conform unor critici, sau dimpotrivă, prin lipsa acesteia (conform altor critici literari), este „Levantul”, o epopee postmodernă scrisă de Mircea Cărtărescu după formula epopeilor clasice ale literaturii române. Această lucrare adoptă un ton ironic, trimițând la istoricii romantici naționaliști din secolul al XIX-lea.
În volumul „Visul”, Cărtărescu experimentează cu elemente de literatură fantastică. Ultimul său mare proiect editorial, trilogia „Orbitor”, conține volumele „Aripa stângă”, „Corpul” și „Aripa dreaptă”.

Mircea Cărtărescu / photographer: Cosmin Bumbuț
- CiocnireaLimba și literatura română
Ciocnirea este o poezie scrisă de Mircea Cărtărescu și publicată pentru prima oară în volumul „Totul”, în anul 1985. Poemul aparține curentului postmodernist, fiind atât un text de dragoste, cât și o (…)
- Enciclopedia zmeilorLimba și literatura română
Enciclopedia zmeilor este numele unui volum care îl are drept autor pe Mircea Cărtărescu și care a a apărut pentru prima dată în anul 2002. Volumul este structurat în două părți, prima reprezentând o (…)
- Florin scrie un romanLimba și literatura română
Florin scrie un roman este o operă care poartă semnătura lui Mircea Cărtărescu, fiind publicată pentru prima dată în anul 2008, la editura Humanitas. Cărtărescu se remarcă în literatura română printr- (…)
- Iarna de Mircea CărtărescuLimba și literatura română
Iarna este titlul unui poem scris de Mircea Cărtărescu și inclus în cadrul volumului de versuri „Nimic. Poeme (1988-1992)”. Opera este construită după canoanele moderniste, iar după cum se sugerează î (…)
- LevantulLimba și literatura română
Levantul este o epopee scrisă de către Mircea Cărtărescu și publicată pentru prima oară în anul 1990 de către editura Cartea Românească din București. Opera se încadrează în curentul postmodernist, fi (…)
- Mendebilul de Mircea CărtărescuLimba și literatura română
Mendebilul este o nuvelă care îl are drept autor pe Mircea Cărtărescu, fiind publicată pentru prima oară în anul 2006. Opera are un puternic caracter hiperrealist, constituind și un mijloc prin care a (…)
- O motocicletă parcată sub steleLimba și literatura română
O motocicletă parcată sub stele este un poem scris de către Mircea Cărtărescu și publicat pentru prima dată în anul 1984, în cadrul volumului „Totul”. Textul aparține curentului postmodernist și abord (…)
- O seară la operăLimba și literatura română
O seară la operă este o poezie de dragoste scrisă de către Mircea Cărtărescu și publicată pentru prima dată în anul 1983, în cadrul volumului „Poeme de amor”. Poemul face parte din ciclul „Monștri ai (…)
- Oracolul de Mircea CărtărescuLimba și literatura română
Oracolul este titlul unui text scris de Mircea Cărtărescu și inclus în manualul de limba și literatura română pentru clasa a VI-a, tipărit editura Art. Textul, inclus în manual în capitolul „Printre c (…)
- Poema chiuveteiLimba și literatura română
„Poema chiuvetei”, scrisă de Mircea Cărtărescu, este o poezie postmodernistă, care parodiază subtil povestea de dragoste dintre Luceafăr și Cătălina. Textul a fost publicat în anul 1982, perioada de d (…)
- Rem de Mircea CărtărescuLimba și literatura română
Rem este numele unei nuvele scrise de Mircea Cărtărescu și face parte dintr-o operă mult mai complexă, intitulată „Nostalgia” și publicată în anul 1989. Opera se concentrează în jurul problemelor omul (…)
- Ruletistul de Mircea CărtărescuLimba și literatura română
Ruletistul este o povestire scrisă de Mircea Cărtărescu, fiind opera care deschide volumul de proză „Nostalgia”, publicat în anul 1993. Cu patru ani înainte de apariția acestui volum, o altă versiune (…)
- Solenoid de Mircea CărtărescuLimba și literatura română
Solenoid este titlul unui roman scris de Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist și un nume sonor în literatura română, autorul fiind membru al Uniunii Scriitorilor și una dintre cele mai frecvente (…)