Mihail Sebastian
Mihail Sebastian a fost un cunoscut romancier, dramaturg, critic literar și publicist al literaturii române.
Mihail Sebastian | Opere
1. Proză
- Fragmente dintr-un carnet găsit (1932)
- Femei, nuvele, 1932
- Orașul cu salcâmi (1935), roman
- Accidentul (1940), roman
- De două mii de ani. Texte, fapte, oameni (1935), roman
- Cum am devenit huligan, dosarul receptării sale (1934)
2. Piese de teatru
- Jocul de-a vacanța (1939)
- Steaua fără nume (1942)
- Ultima oră
- Insula - text neterminat, a scris doar primele două acte, cel de-al treilea fiind completat de prietenul său Mircea Ștefănescu
3. Jurnal intim
- Jurnal, 1935-1944
4. Publicistică
- Corespondența lui Marcel Proust (1939)
- Cronici. eseuri. Memorial, 1972
- Opere, vol. I, 1990
- Jurnal de epocă. Publicistică
- Jurnal indirect, 2006
Mihail Sebastian | Date despre autor
Mihail Sebastian a fost un cunoscut romancier, dramaturg, critic literar și publicist al literaturii române.
Mihail Sebastian s-a născut în data de 18 octombrie 1907, într-o familie de evrei din Brăila, numele lui fiind Iosif Hechter. Studiază dreptul și filosofia în București. După absolvirea facultății se angajează ca secretar la o importantă casă de avocatură din București, devenind chiar avocat pledant.
La îndemnul lui Nae Ionescu, președintele comisiei sale de Bacalaureat, devine colaborator la revista „Cuvântul”, loc în care îl întâlnește pe Mircea Eliade, care îi devine un prieten apropiat.
Debutul literar în literatură are loc în anul 1932 cu volumul „Fragmente dintr-un carnet găsit”, tot în același an publicând și volumul de nuvele „Femei”. La scurt timp a publicat și primele romane, în anul 1934 apare romanul De două mii de ani”, o care în care explică cum este viața de evreu în România, în anul 1935, „Orașul cu salcâmi”, un roman al adolescenței, iar în 1940 romanul de dragoste „Accidentul”. Pentru scrierea ambelor opere a s-a inspirat din stilul romancierilor francezi, în special Marcel Proust și Gustave Flaubert. Publicarea romanului „Accidentul” a fost întârziată de un incident petrecut în Franța. Autorului i s-a furat manuscrisul cu cele cinci capitolul, fiind astfel nevoit să-l rescrie de la zero.
În calitate de dramaturg, Mihail Sebastian se face cunoscut prin piesele de teatru „Steaua fără nume”, „Jocul de-a vacanța”, „Ultima oră” și „Insula”, care, însă, a rămas nefinalizată.
Scriitorul a încetat din viață în data de 29 mai 1945, moartea fiindu-i provocată de un accident de camion. Incidentul a avut loc la doar câteva luni după lovitura de stat din data de 23 august 1944.

Mihail Sebastian
Produsele noastre pentru Mihail Sebastian
- Accidentul de Mihail SebastianLimba și literatura română
Accidentul este un roman de dragoste scris de Mihail Sebastian și publicat pentru întâia oară în anul 1940. Pentru scrierea acestei opere, Mihail Sebastian s-a inspirat din textele marilor scriitori, (…)
- De două mii de ani de Mihail SebastianLimba și literatura română
De două mii de ani este un roman scris de Mihail Sebastian și publicat pentru prima oară în anul 1934, deși autorul a început scrierea acestei opere încă din anul 1931, în timp ce se afla la Paris. Op (…)
- Femei de Mihail SebastianLimba și literatura română
Femei este denumirea unei volum de nuvele scrise de Mihail Sebastian, a cărui publicare a avut loc pentru întâia oară în anul 1932. Opera cuprinde patru texte, iar în fiecare dintre ele sunt prezentat (…)
- Jocul de-a vacanța de Mihail SebastianLimba și literatura română
Jocul de-a vacanța este o piesă de teatru scrisă de Mihail Sebastian și publicată pentru întâia oară în anul 1936. Opera este o comedia cu accente romantice și a fost pusă pentru prima dată în scenă î (…)
- Jurnal de Mihail SebastianLimba și literatura română
Jurnalul lui Mihail Sebastian este considerat o „capodoperă a literaturii interbelice” și una dintre cărțile care redau cât mai precis viața politică din prima jumătate a secolului al XX-lea. Scriitor (…)
- Orașul cu salcâmiLimba și literatura română
Orașul cu salcâmi este numele primului roman scris de Mihail Sebastian și publicat în anul 1935. Opera este considerată un roman al adolescenței și, totodată, un roman de dragoste, urmărind procesul d (…)
- Steaua fără numeLimba și literatura română
Steaua fără nume este o comedie scrisă de către Mihail Sebastian în anul 1942 și pusă în scenă pentru prima oară în scenă în data de 1 martie 1944 pe scena teatrului Alhambra. Tematica operei este una (…)
- Ultima orăLimba și literatura română
Ultima oră este titlul unei comedii care îl are drept autor pe Mihail Sebastian, prima publicare având loc în anul 1945. Piesa a avut parte și de o ecranizare în anul 1955, sub numele „Afacerea Protar (…)