Lock

Comentariu

Lock

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Zodia cancerului” este important să menționezi faptul că acesta este un roman istoric românesc de referință. Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textelor studiate. Romanul de față este inspirat din surse istorice cunoscute, pe care este recomandabil să le menționezi.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

„Zodia cancerului sau vremea Ducăi-Vodă” este un roman istoric scris de Mihail Sadoveanu și a fost considerat drept „cel mai bun roman istoric românesc”. Prima publicare în volum a romanului a avut loc în anul…

...

Semnificaţia titlului

În ceea ce privește titlul romanului, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație privind modul în care autorul se raportează la istorie. Fiecare cuvânt ce formează titlul romanului este important și trebuie analizat!

Exemplu

Titlul romanului are un dublu sens, întrucât cuvân…

...

Tema 

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul romanului „Zodia cancerului”,este vorba cu precădere despre soarta schimbătoare a Moldovei, care se afla într-o perioadă de puternică decădere după c…

...

Rezumatul pe scurt

Recomandăm realizarea rezumatului operei „Zodia cancerului” ținând cont de structura acestuia, și accentuând cele mai importante elemente, având în vedere faptul că romanul are o întindere mai lungă decât alte opere literare. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul acțiunii relatate.

Exemplu

Primul capitol îl înfăţişează pe abatele francez Paul de Marenne, care se află în trecere prin Moldova, însoțit de căpitanul mercenar Ilie Turculeț. Acesta se îndreaptă către Istanbul în scopul de a transmite un mesaj secret sultanului din partea regelui L…

...

Personaje

În cadrul romanului „Zodia cancerului”, avem de-a face cu personaje foarte bine individualizate. Unul dintre ele este chiar domnitorul Gheorghe Duca. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă). Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Potrivit lui Nico…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in