Lock

Caracterizarea lui Duca Vodă

Lock

Cu ajutorul acestei caracterizări a lui Duca Vodă vei afla care sunt trăsăturile definitorii pentru personajul principal al romanului Zodia cancerului de Mihail Sadoveanu. 

Caracterizarea personajului se realizează îndeosebi în mod indirect, trăsăturile acestuia deducându-se din faptele și vorbele sale. Sadoveanu plasează acțiunea în anul de domnie «de la Hristos 1679», când în Moldova se instalase o atmosferă de suspiciune și teroare din cauza lăcomiei domnitorului, care mărea taxele poporului pentru «a plăti mucaremeaua» (taxa pe care el o datora turcilor pentru înnoirea domniei). Duca avea obiceiul de a confisca averile boierilor și de a-i tortura, izbindu-i «cu buzduganul de moarte».

Duca nu era iubit nici de popor, nici de boieri, metodele sale provocând adesea revolte în țară. Suspicios si ursuz, inspiră groaza celor din jur. Sensibilitatea sa la slăbiciunile și sentimentele omenești este nulă, el însuși neputându-se lăsa pradă acestora. Prioritățile sale erau altele, nicidecum cunoașterea în profunzime și înțelegerea celor din jur în manieră empatică.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in