Povestire

„Un om necăjit” este o povestire al cărei autor este scriitorul Mihail Sadoveanu. Autor a aproape o sută de volume, Sadoveanu este unul dintre cei mai importanți și talentați prozatori români. El se remarcă atât prin talentul său de povestitor, cât și prin construcția complexă a profilurilor psihologice ale personajelor sale.

Preocupat îndeosebi de lumea satului românesc, Sadoveanu a surprins, în opera de față, un episod din viața lui Niculăeș, un copil sărman cu care se întâlnește personajul-narator. Modurile de expunere dominante în text sunt narațiunea și dialogul. Perspectiva narativă este subiectivă, întâmplările fiind relatate la persoana întâi, din punctul de vedere al autorului, care este implicat în evenimentele care se desfășoară pe parcursul textului.

„Un om năcăjit” este o operă epică, întrucât autorul își exprimă gândurile și sentimentele în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor (puține, numai două: personajul-narartor și Niculăeș). Astfel, autorul descrie o zi de primăvară, „la …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in