Rezumat

Rezumatul romanului istoric Neamul Șoimăreștilor conține cele mai importante momente legate de domnia lui Tomșa Vodă, pe care Mihail Sadoveanul le narează având ca sursă de inspirație „Letopisețul Țării Moldovei de la Aaron Vodă încoace”.

„Neamul Șoimăreștilor” este un roman istoric semnat de Mihail Sadoveanu, a cărui principală sursă de inspirație în procesul scrierii operei de față a fost „Letopisețul Țării Moldovei de la Aaron Vodă încoace”. Acesta aparține cronicarului Miron Costin (1633-1691) și prezintă principalele evenimente istorice petrecute în timpul domniei lui Tomșa Vodă (Ștefan Tomșa al II-lea). Prima publicare a romanului a avut loc sub formă de foileton în revista literară „Viața românească”, apărută la Iași.

Acțiunea romanului se desfășoară în...

Aflăm apoi că Șoimaru provenea dintr-o veche familie de răzeși din satul Șoimărești de pe malul Răutului. Petrecuse o lungă perioadă călătorind în străinătate, nemaivăzându-și locurile natale de aproape două decenii. Cuprins de dor, el decide să se îndrepte într-acolo pentru a-și revedea familia, iar cei doi proaspăt frați de sânge doresc să-l însoțească. 

Pe drum, aceștia fac un popas la hanul de la Fântâna lui Albotă, unde îl întâlnesc pe boierul Stroie Orheianu. Disperat, acesta era hotărât să își ia viața în caz că nu o va recupera pe fiica sa, răpită în urmă cu o oră. Astfel, cei trei frați de sânge o salvează pe fiica boierului (Magda Orheianu) din mâinile cazacilor zaporojeni.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in