Rezumat

„Nada Florilor” este un roman scris de Mihail Sadoveanu și apărut în anul 1950 la Editura Tineretului (București). Având subtitlul „Amintirile unui pescar cu undița”, opera redă în spirit proletcultist o serie de povestiri pescărești din volumul intitulat „Împărăția apelor”, în care protagonistul, un băiat pe nume Iliuță Dumitraș, învață atât despre pescuit, cât și despre mișcarea socialistă din România.

Acțiunea romanului se desfășoară în anul 1888, în stufărișul unei bălți, care reprezentase odinioară locul de refugiu al câtorva răzvrătiți împotriva ordinii sociale capitaliste. Sadoveanu introduce ideologia realist-socialistă în poveștile pescărești, reliefând astfel susținerea populară a mișcării revoluționare socialiste de la finalul secolului al XIX-lea. 

Iliuță este băiatul inginerului Manole Dumitraș, iar cei doi locuiesc împreună în Fălticeni, alături de mătușa tânărului și dădaca acestuia, pe nume Anghelina. Mama lui Iliuță murise cu mult timp înainte, iar în locul ei, sora inginerului, Leona, conduce gospodăria acestuia. Leona era o persoană mereu pusă pe ceartă, disprețuindu-și rudele prin alianță. Inginerul, fratele ei, era, prin opoziție,  un om blând, adept al ideilor socialiste. El comunica prin corespondnță cu un medic revoluționar rus care, pentru a nu fi deportat în Sib…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in