Orb sărac

„Orb sărac” este cea de-a opta povestire inclusă în volumul intitulat „Hanu Ancuței”, semnat de Mihail Sadoveanu. Povestirea se încadrează într-o specie aparte, definindu-se drept o portretizare prin intermediul narațiunii. Volumul „Hanu Ancuței” a fost publicat pentru prima dată în anul 1928. Textul de față se definește drept „povestire în ramă”, întrucât el este inclus, alături de alte opt astfel de texte, într-o povestire-cadru.

Narațiunea începe prezentând cum dinspre carele negustorului lipscan, Dămian Cristișor, se îndreaptă către han o babă și un moșneag. Femeia pășea înainte, ghidând astfel pașii bătrânului rămas în urma ei, întrucât era orb. Părea că-l trăgea după ea cu o sfoară, însă bătrânul era deprins cu toate acestea, obișnuit fiind cu condiția sa.

Comisul Ioniță insistă din nou să fie ascultat, fiindcă urmează să spună o povestire mai frumoasă decât tot ce auziseră drumeții. Auzind acestea, moșneagul este de acord să cânte din cimpoi, „ca să meargă vinul mai bine”. Așadar, bătrânul le cânta vocal, acompaniindu-se cu cimpoiul, balada „Miorița”. Adunarea de călători din han a fost impresionată până la lacrimi de cântecul moșneagului. Atunci, bătrânul începe a povesti motivul pentru ca...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in