Negustor lipscan

„Negustor lipscan” este cea de-a șaptea povestire inclusă în volumul intitulat „Hanu Ancuței”, semnat de Mihail Sadoveanu. Volumul a fost publicat pentru prima dată în anul 1928. Textul de față se definește drept „povestire în ramă”, întrucât el este inclus, alături de alte opt astfel de texte, într-o povestire-cadru.

Pe când comisul Ioniță are, în sfârșit, șansa de a împărtăși cu restul drumeților cea de-a doua poveste, sosesc la han niște oameni îmbrăcați în alb și căruțe cu coviltir. Venirea lor s-a făcut cu mult zgomot, atrăgând atenția drumeților, iar căpitanul Isac și comisul Ioniță cad de acord că trebuie să fie niște cărăuși, întrucât aud îndemnul adresat boilor („aho-aho”).

Un bărbat „bărbos” iese din car și se îndreaptă spre Ancuța, care îl recunoaște numaidecât pe negustorul Dămian Cristișor. Negustorul căra marfă de la Lipsca și se îndrepta spre Iași. Atitudinea sa deschisă și sociabilă îi impresionează pe comis și Moș Leonte, care ghicește că negustorul s-a născut sub zodia Leului. De asemenea, zodierul bănuiește că anul nașterii lui Dămian Cristișor stă sub semnul soarelui. Omul confirmă bănuielile lui Moș Leonte, întrucât era născut în anul 1814 („anul mântuirii”).

Asemene...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in