Lock

Județ al sărmanilor

Lock

„Județ al sărmanilor” este cea de-a șasea povestire inclusă în volumul intitulat „Hanu Ancuței”, semnat de Mihail Sadoveanu. Volumul a fost publicat pentru prima dată în anul 1928. Textul de față se definește drept „povestire în ramă”, întrucât el este inclus, alături de alte opt astfel de texte, într-o povestire-cadru.

Povestirea de față este relatată de Constantin Moțoc, un cioban „mătăhălos” de la Rarău. Cât timp ceilalți povestiseră aventurile lor, ciobanul stătuse liniștit într-un colț, bând vin, iar acum îi venise cheful de vorbă, spre disperarea lui Ioniță, care se simțea eclipsat de un asemenea om simplu. Pesemne, Ioniță ar fi dorit să spună și cea de-a doua poveste, încă de când terminase de istorisit „Iapa lui Vodă”, însă ciobanul i-o luă înainte.

Destinația lui Moțoc era un sat de pe malul Siretului, unde acesta mergea ca să vadă dacă sora lui, pe care n-o mai văzuse din tinerețe, mai trăia încă. Poposind la Hanul Ancuței, el își amintește de un prieten bun, care-l rugase ca, în caz că ajungea acolo, să bea în cinstea lui atâtea oale de vin până când „oi vedea tulbure”. Rugămintea venea cu scopul ca acesta să nu poată povesti nimănui întâmplările pățite de el prin aceste locuri.

Prietenul respectiv...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in