Haralambie

„Haralambie” este cea de-a doua povestire inclusă în volumul intitulat „Hanu Ancuței”, semnat de Mihail Sadoveanu. Volumul a fost publicat pentru prima dată în anul 1928. Textul de față se definește drept „povestire în ramă”, întrucât el este inclus, alături de alte opt astfel de texte, într-o povestire-cadru.

Astfel, după ce povestirea precedentă („Iapa lui Vodă”) fusese istorisită de comisul Ioniță, cea de față are un alt povestitor. Este vorba despre călugărul Gherman, care, sosind de la munte, poposește la Hanu Ancuței, oprindu-l pe Ioniță tocmai pe când se pregătea să povestească o altă întâmplare, și mai interesantă decât cea precedentă. Întreruperea comisului are loc în momentul în care Gherman se ridică în picioare și închină oala cu vin pentru fiecare dintre drumeți.

Întrebat de comisul Ioniță ce-l aducea prin acele locuri, Gherman dezvăluie promisiunea făcută mamei sale, când aceasta se afla pe patul de moarte: îi promisese că avea să meargă la mănăstirea Sfântul Haralambie din Iași, să se roage pentru iertarea păcatelor părinților. Născut în satul Bozieni, călugărul Gherman nu și-a cunoscut niciodată tatăl și a fost crescut doar de mama lui. După moartea mamei, Gherman a f...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in