Lock

Cealaltă Ancuță

Lock

„Cealaltă Ancuță” este cea de-a cincea povestire inclusă în volumul intitulat „Hanu Ancuței”, semnat de Mihail Sadoveanu. Volumul a fost publicat pentru prima dată în anul 1928. Textul de față se definește drept „povestire în ramă”, întrucât el este inclus, alături de alte opt astfel de texte, într-o povestire-cadru.

Această povestire se petrece în „vremea veche” și este relatată de Ienache coropcarul. Acesta era un negustor ambulant care își transporta marfa tocmai în vârful muntelui, motivând că numai oamenii de acolo „n-au văzut încă târgurile”. Relatarea este, așadar, subiectivă, cititorul aflând punctul de vedere al naratorului, cu care, probabil, nu va fi de acord. „Cealaltă Ancuță” narează povestea tristă a unui țăran îndrăgostit de sora vornicului, care îi împărtășește sentimentele și care fuge cu el, după repetate încercări de ucidere a acestuia.

Când negustorul se află la târg la Iași, îl întâlnește pe arnăutul Costea Căruntul, care ducea legat un răzeș „nebun și nemernic” pe nume Todiriță Catană. Acesta urma să fie închis în turnul Goliei, iar apoi, condamnat la pedeapsa capitală. Păcatul răzeșului fusese îndrăzneala de a-și „ridica ochii asupra luminăției sale”, vornicul Bo...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in