Lock

Balaurul

Lock

„Balaurul” este cea de-a treia povestire inclusă în volumul intitulat „Hanu Ancuței”, semnat de Mihail Sadoveanu. Volumul a fost publicat pentru prima dată în anul 1928. Textul de față se definește drept „povestire în ramă”, întrucât el este inclus, alături de alte opt astfel de texte, într-o povestire-cadru.

Acțiunea are loc la Hanu-Ancuței, unde călătorii ce veneau din „Țara de jos” se îndreptau spre Moldova încărcați cu vin, în urma recoltei îmbelșugate de struguri. Hanul era situat pe malul Moldovei, la o răscruce de drumuri. Asemănat cu o cetate, era bine protejat de tâlhari. Călătorilor le făcea plăcere să se așeze la masă în jurul focului, povestindu-și aventurile unul altuia. Astfel, „Hanu Ancuței” a devenit un adevărat simbol al socializării spontane dintre drumeții aventurieri cu poftă de comunicare.

Povestirea „Balaurul”, este narată de către Moș Leonte, în postura de narator-martor. Acesta insistă că a văzut „balaurul” pe vremea când avea douăzeci de ani și învăța meserie de la tatăl său, pentru a  deveni „vraci și zodier”.

Conform celor istorisite de Moș Leonte, cu ceva timp în urmă, în satul Tupliați, a trăit un boier notoriu, numit Năstasă Bolomir. Descrierea boierului corespunde întocmai lui Barbă-Albastră,...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in