Lock

Iapa lui Vodă

Lock

„Iapa lui Vodă” este povestirea ce deschide volumul intitulat „Hanu Ancuței”, publicat pentru prima dată în anul 1928 și semnat de Mihail Sadoveanu. Fiind o povestire în ramă, „Iapa lui Vodă” se desfășoară pe fondul popasurilor făcute de diverși drumeți la Hanul Ancuței, unde fiecare dintre aceștia relatează întâmplări din experiența proprie sau auzite de la cunoscuții lor.

Fiind o povestire (deci, o operă epică), acțiunea este organizată conform momentelor subiectului: expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul.

Expozițiunea

În expozițiune se stabilesc timpul și locul acțiunii, precum și personajele care iau parte la aceasta.  Astfel în expozițiune aflăm că evenimentele se petrec într-o „depărtată vreme”, într-un spațiu mitic caracterizat de fertilitate și belșug. La Hanu Ancuței se adunaseră călători ce veneau din „Țara de Jos” și se îndreptau către Moldova. Hanul le oferea senzația de siguranță, întrucât acesta „nici habar n-avea dinspre partea hoților”. Acolo se află și Ioniță comisul, un răzeș străin iubitor de voie bună și foarte sociabil, cu o bogată experiență de viață. Înalt, cu părul alb, de vârstă mijlocie, avea fața „adânc brăzdată”, mustață și o privire ageră.

Intriga

Intriga a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in