Particularități de construcție a unui personaj

Chiar dacă până acum, la Bacalaureatul la limba română, nu s-a regăsit nicio cerință referitoare la opera „Hanu Ancuței” de Mihail Sadoveanu, opera este inclusă în programa pentru examen. Prin urmare poți primi chiar cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unuia dintre personaje.

Acest eseu despre particularitățile de construcție a lui Neculai Isac din povestirea „Fântâna dintre plopi” te va ajuta să scrii o caracterizare de nota 10, dar îți va folosi și pentru a-ți reaminti informații importante despre povestirea în ramă.

Protagonistul povestirii Fântâna dintre plopi este un personaj individual, masculin, prezentat atât în tinereţe, cât şi la maturitate. Trăsăturile sale sunt puse în lumină prin caracterizare directă şi indirectă, dar şi prin autocaracterizare.

Este important de menţionat faptul că Neculai Isac îndeplineşte mai multe roluri în cadrul povestirilor în ramă din volumul sadovenian. Fântâna dintre plopi este povestire, ea caracterizându-se, în primul rând, prin autenticitate. Această trăsătură este conferită de relatarea întâmplărilor la persoana I, atât de către naratorul anonim, cât şi de către naratorii celorlalte povestiri. Fântâna dintre plopi – alături de celelalte opt povestiri – este inserată într-o naraţiune-cadru, procedeu specific povestirii în ramă. Naratorul poveştii care constituie rama celorlalte povestiri, deci, al naraţiunii-cadru, evocă o seară la Hanu Ancuţei pe care o petrecuse în compania altor tovarăşi de-ai săi. Aceste personaje prezente la han devin naratori ai unor poveşti la care au participat fie direct, fie ca martori.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in