Lock

Todiriță Cătană

Lock

„Cealaltă Ancuță” este o povestire scrisă de Mihail Sadoveanu, care a fost inclusă în ciclul de povestiri intitulat „Hanu Ancuței”, publicat pentru prima dată în anul 1928. În cadrul volumului, opera de față ocupă locul al cincilea, fiind o povestire în ramă (este inclusă într-o povestire-cadru alături de celelalte narațiuni).

Personaj principal, masculin și individual, Todiriță Cătană este eroul poveștii istorisite de Ienache coropcarul („Cealaltă Ancuță”). Personaj tipic sadovenian, Ienache știe cum să-și atragă ascultătorii, folosindu-se de arta povestirii, pe care o stăpânește foarte bine. Astfel, figura protagonistului relatării sale apare din „întunecimea serii”, anticipată de replica „meșterului” Ienache: „Acum nici nu mai sunt oamenii care au fost”. Aceasta sugerează existența trecută a unor oameni mai capabili, mai viteji decât în momentul relatării. 

Un astfel de om este Todiriță Cătană, al cărui prim contact cu naratorul avusese loc într-un context cu totul inedit. Când îl vede pentru întâia oară pe Cătană, acesta se afla în mijlocul târgului, legat, dar personalitatea puternică a personajului iese la iveală chiar și în aceste condiții. El este caracterizat în ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in