Neculai Isac

„Hanu’ Ancuței” este denumirea unui volum de povestiri, al cărui autor este Mihail Sadoveanu. Publicat în anul 1928, volumul conține o serie de povestiri în ramă, istorisite de către diverși călători care poposesc la han. Multe dintre aceste povești sunt inspirate chiar din experiențele drumeților, care „asezonează” faptele reale cu elemente fantastice, pentru a trezi interesul ascultătorilor.

Una dintre povestirile cuprinse în acest volum se numește „Fântâna dintre plopi”. Personajul principal este Neculai Isac, aflat în dublă ipostază: cea de narator și cea de personaj. Portretul lui Neculai Isac, naratorul, diferă de cel al lui Neculai, personajul, întrucât, în momentul povestirii, acesta îmbătrânise deja, nemaifiind tânăr, precum eroul poveștii. 

Protagonistul este caracterizat atât în mod direct, cât și indirect, în fiecare dintre cele două ipostaze ale sale. Portretul fizic al povestitorului este realizat de către autor. Astfel, aflăm despre Neculai Isac că era în vârstă, cu părul cărunt („ajuns la cărunteță”), iar îmbrăcămintea lui oferă informații despre statutul său social de mic boier („purta ciubote de iuft cu turetci înalte și ilic de postav cu nasturi rotunzi de argint”, „cu o blăniță cu guler de jder”). Deși are un defect fizic („avea ochiul drept stâ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in