Dămian Cristișor

„Negustor lipscan” este una dintre povestirile incluse în ciclul intitulat „Hanu Ancuței”, scris de Mihail Sadoveanu și publicat pentru prima dată în anul 1928. Unele voci critice consideră volumul „Hanu Ancuței” ca fiind cea mai valoroasă lucrare epico-lirică a lui Sadoveanu. Opera „Negustor lipscan” este o povestire în ramă, relatarea având loc în contextul unei povestiri-cadru.

Astfel, textul se deschide cu intenția comisului Ioniță de a împărtăși o altă poveste cu drumeții de la han. Tocmai atunci, însă, se arată niște călători îmbrăcați în alb, care se deplasau în căruțe cu coviltir. Din car iese un bărbat ce poartă barbă și se îndreaptă spre Ancuța, care îl recunoaște numaidecât pe negustorul Dămian Cristișor. Acesta se afla în drum spre Iași, cărând marfă de la Lipsca. 

Personaj principal, masculin, pozitiv și individual, Cristișor este caracterizat atât în mod direct (cu precădere de către autor și alte personaje), cât și în mod indirect, trăsăturile sale desprinzându-se din comportamentul și vorbele rostite. Astfel, cea dintâi calitate prin care protagonistul impresionează este comportamentul său extrovertit. Deschis și foarte sociabil, „cu voie bună”, el îi câștigă numaidecât de partea sa pe Ioniță ș...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in