Lock

Apartenența la specia povestire

Lock

Cu ajutorul informațiilor și explicațiilor pe care le vei găsi în acest eseu vei putea demonstra apartenența operei „Hanu Ancuței” de Mihail Sadoveanu la specia povestire.

Povestirea este o specie a genului epic, în proză, cu dimensiuni relativ reduse care are la bază un singur fir narativ, accentul căzând pe acțiune. Personajele povestirii sunt puține, urmărindu-se un episod din viața unuia dintre acestea. O astfel de specie literară este și „Fântâna dintre plopi”, scriere care face parte din volumul „Hanu Ancuței”, publicat de Mihail Sadoveanu în perioada interbelică. Această operă este construită prin tehnica povestirii în ramă, fiind un ansamblu narativ format din nouă narațiuni incluse într-o narațiune-cadru.

Ca orice povestire, „Fântâna dintre plopi” se caracterizează, în primul rând, prin autenticitate, naratorul fiind subiectiv. Această trăsătură este susținută de relatarea întâmplărilor la persoana I, atât de către naratorul anonim, cât și de către naratorii celorlalte povestiri. „Fântâna dintre plopi” – alături de celelalte opt povestiri – este inserată într-o narațiune-cadru, procedeu specific povestirii în ramă. Naratorul poveștii care constituie rama celorlalte povestiri, deci, al narațiunii-cadru, evocă o seară la Hanu Ancuței pe care o petrecuse în compania unor tovarăși de-ai săi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in