Rezumat

Romanul „Creanga de aur”, publicat pentru prima dată în anul 1933, trădează preocuparea lui Sadoveanu pentru civilizaţia arhaică. Astfel, opera cuprinde întâmplări fictive, care se presupune că s-ar fi petrecut în vechea Dacie. Fiind o lucrare deosebit de complexă, ea se poate defini ca roman istoric, roman filosofic, roman al religiei ortodoxe după dispariția credinţei în Zamolxe, precum și ca roman erotic.

Romanul se deschide cu povestirea naratorului despre o expediție organizată de profesorul speolog Stamatin în anul 1926, la izvoarele Oltului şi ale Mureşului. Stamatin relatează însoţitorilor despre un Mag care trăia în vremea regilor daci. El susține că intrase în contact spiritual cu Magul, ceea ce i-a permis să vadă o lume dispărută, dar care pentru el era încă reală. Magul îi dezvăluise multe adevăruri și chei ale unor mistere legate de istoria poporului nostru. Acesta i-a împărtășit ideea contopirii religiilor lumii într-o singură credinţă. Profesorul Stamatin murise în timpul unei expediții în 1930, dar naratorul găsise un manuscris de-al lui. Acest manuscris constituie subiectul romanului.

Până la ultimul capitol, naratorul relatează, în numele autorului manuscrisului, evenimentele și gândurile personajelor. Acțiunea propriu-zisă începe în anul 780 după Hristos, când bătrânul Mag, Decheneu al XXXII-lea, observă primele semne ale primăverii. În acest timp, un grup de călugări urcă spre peștera Magului, pentru a se ruga împreună în vederea celor „trei zile de mâhnire, tăcere şi taină”, după care Dumnezeu urma să învie. Are loc o ceremonie sub supravegherea…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in