Comentariu

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Creanga de aur” este important să menționezi faptul că romanul are temă istorică, dar se încadrează în mai multe categorii. Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textelor studiate. De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

Romanul „Creanga de aur” a fost publicat pentru prima dată în anul 1933. Acesta cuprinde întâmplări fictive, care se p…

...

Semnificaţia titlului

În ceea ce privește titlul trilogiei, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație privind modul în care autorul se raportează la tema iubirii. Fiecare cuvânt ce formează titlul romanului este important și trebuie analizat!

Exemplu

Titlul romanului este un simbol puternic și des întâlnit. Așa-zisa „creangă de aur” este ramul de vâsc, simbol univers…

...

Tema 

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul romanului „Creanga de aur”,este vorba cu precădere despre imaginea vechii Dacii și a Bizanțului, pe fondul iubirii imposibile dintre Kesarion și Maria.

Exemplu

Tema romanului este reprezentată …

...

Rezumatul pe scurt

Recomandăm realizarea rezumatului romanului ținând cont de structura acestuia, și accentuând doar cele mai importante elemente. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul acțiunii romanelor.

Exemplu

Romanul începe cu descrierea unei expediții organizate de profesorul speolog Stamatin în anul 1926, la izvoarele Oltului şi ale Mureşului. Stamatin relatează însoţitorilor despre un Mag care trăia în vremea regilor daci. Profesorul Stamatin murise în timpul unei expediții în 1930, dar naratorul găsise un manuscris de-al lui. Acest manuscris constituie subiectul romanului. [...]

În capitolele IV-XVII sunt relatate cele petrecute în Bizanţ, unde Kes…

...

Caracterizarea personajelor

În cadrul romanului „Creanga de aur”, avem de-a face cu personaje foarte bine individualizate, astfel încât nu doar personajul principal este la îndemâna elevilor pentru o caracterizare complexă. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă). Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Kesarion Breb, din romanul „Creanga de aur”, este un personaj prin…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă reprezintă poziţia (unghiul) din care sunt prezentate evenimentele, situaţiile, întâmplările narate și se află în relaţie de interdependenţă cu tipul naratorului. Aceasta include relația autorului…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in