Secvențe reprezentative

Romanul „Baltagul” este o capodoperă a scrierii lui Sadoveanu datorită conciziei, dinamismului și armoniei compoziției. Opera a fost scrisă în doar 17 zile și publicată în anul 1930. Tema principală a romanului o reprezintă căutarea și găsirea adevărului legat de uciderea lui Nechifor Lipan. Tema secundară este descrierea monografică a unei lumi arhaice, a satului moldovenesc de la munte. 

Acțiunea se petrece la sfârșitul secolul al XIX-lea și începutul secolul al XX-lea, într-un sat de munte, iar pe parcursul textului se pot identifica mai multe motive: transhumanța, femeia justițiară, câinele credincios, legătura omului cu natura. Titlul romanului este unul simbolic, baltagul fiind arma purtată de ciobani, cu două tăișuri, ce pot simboliza binele și răul. Totodată, este arma cu care Nechifor Lipan a fost omorât, dar și arma cu care se va face dreptate și se va elucida misterul morții. După legea arhaică, precreștină a muntenilor, fapta lui Gheorghiță nu este considerată un păcat, ci un act justițiar.

Alcătuit din 16 capitole, romanul este structurat în trei părți: așteptarea lui Nechifor, care cuprinde neliniștea Vitoriei, semnele prevestitoare ale nenorocirii și pregătirea de drum. Urmează a doua parte, în care este căutat bărbatul și cea de-a treia parte, în care se prezintă înmormântarea, demascarea ucigașului în fața autorităților civile și pedepsirea ucigașului și a complicelui ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in