Lock

Rezumat

Lock

Acesta este un fragment din rezumatul romanului Baltagul în care sunt prezentate toate încercările Vitoriei Lipan de a-și găsi soțul dispărut.

„Baltagul”, publicat de către Mihail Sadoveanu în perioada interbelică, este un roman tradițional, obiectiv și realist, care ilustrează viziunea despre lume și creație a autorului, surprinzând totodată viziunea mioritică asupra morții într-o nouă interpretare. Optând pentru un roman tradițional, în care este promovată credința religioasă ortodoxă românească, Sadoveanu pune semnul egalității între literatură și lumea trăită, opera sa fiind un „poem al naturii și al sufletului omului simplu”.

...Vitoria, soția sa, cunoscând drumul pe care soțul ei trebuia să îl străbată, își dă seama că absența acestuia nu are justificare, astfel că îngrijorările încep să o macine.

Fiind înzestrată cu înțelepciune, Vitoria merge la părintele Dănilă pentru a primi sfaturi de la acesta. Mai mult, disperată fiind, se hotărăște să meargă și la vrăjitoarea satului, la baba Maranda, însă informațiile obținute de la aceștia nu îi alină neliniștile sufletești. Având presimțiri negative și vise care prevesteau moartea soțului ei, Vitoria decide să plece în căutarea lui Nechifor Lipan. Calculând bine lucrurile, Vitoria îl cheamă acasă pe Gheorghiță, fiul ei, pentru a o însoți pe drumul care duce la aflarea adevărului. Nu pleacă înainte de a se supune unui ritual, ținând post douăsprezece vineri. Pe Minodora, fiica sa, o duce la mănăstire, iar autoritățile de la Piatra-Neamț sunt înștiințate de dispariția lui Nechifor. (...) Unind și punând cap la cap toate informațiile obținute, Vitoria își dă seama că au existat doi oieri care l-au însoțit pe Nechifor Lipan, aceștia cumpărând o parte din turma de oi. Astfel, Nechifor nu mai ajunsese în Sabasa. Drumul dintre Suha și Sabasa este refăcut de personaje până când Lupu, câinele lui Nechifor, găsește osemintele acestuia într-o prăpastie...

Materialul de față a fost realizat de profesorii de limba română cu care colaborează echipa Liceunet.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in