Perspectiva narativă
Contextul epocii
Romanul, structura narativă cea mai complexă în literatura română, s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Romanul românesc s-a aliniat prozei moderne europene în perioada interbelică. „Baltagul”, creația sadoveniană, poate fi interpretat ca roman social, mitic, polițist, inițiatic sau de dragoste. „Baltagul” reconstituie, de asemenea, viața muntenească a începutului de veac XX, desăvârșind tipul de roman realist, dar și simbolic. Sursa de inspirație o constituie baladele populare românești și mitul egiptean a lui Osiris. Tema romanului „Baltagul” este reprezentată atât de cea a morții și a vieții, cât și de tema căutării adevărului.
„Baltagul” – tipologia narativă
Roman mitic
În romanul „Baltagul”, substratul mitologic este reprezentativ. „Baltagul” amintește de balada „Miorița”, dar și de mitul lui Osiris descriind o civilizație pastorală ce păstrează gândirea magică. O serie de evenimente ilustrate în „Baltagul” subliniază substratul mitologic. Nechifor Lipan moare toamna și este găsit primăvara atunci când Gheorghiță urma să îi ia locul, reîncepând un nou ciclu. Ciclul morții și al renașterii naturii are un corespondent uman într-o ritmicitatea vieții.
Legătura muntenilor cu natura devine una specială deoarece muntenii citesc semnele vremii, viața lor desfășurându-se în ritmul naturii. De exemplu, Vitoria citește semnul rău în mișcarea cocoșului. În același timp, credința și superstițiile au un rol primordial în viața Vitoriei. Superstițiile aparțin unui timp mitic. Vitoria merge la vrăjitoare fără a pune temei pe spusele ei, însă crede cu tărie că Sfânta Ana o va ajuta.
Roman social
Romanul „Baltagul” surprinde o societate rurală, caracterizată de obiceiurile și mentalitatea ei, devenind o monografie a lumii pastorale. Astfel, cititorul află în detaliu modul de viață al muntenilor, cum petrec ei în zilele de sărbătoare sau de lucru. O societate rurală la început de secol XX este înfățișată înaintea cititorului. Muntenii se conduc după un mod de viață ancestral, păzit cu hotărâre. Gospodăria Vitoriei este caracteristică muntenilor cu blidele așezate în bucătăria de vară sau în cea de iarnă, ce reflectă viața tihnită a satului. „Locuitorii aceștia de sub brad” sunt prezentați ca aparținând naturii montane. Însăși Vitoria, protagonista romanului, este o femeie cu personalitate puternică, nevastă de oier, ce analizează totul cu luciditate.
Roman polițist
„Baltagul” devine o adevărată anchetă, din perspectiva cercetărilor conduse de Vitoria, care este un detectiv abil, plecând pe urmele soțului, făcând legăturile logice și deducțiile unui om inteligent. „Baltagul”, din punct de vedere structural, respectă fidel tiparul narativ al unui r...