Fișă de lectură
Titlul operei literare: „Baltagul”
Autorul: Mihail Sadoveanu
Date importante despre viața și activitatea autorului: Mihail Sadoveanu a trăit între anii 1880- 1961 și a fost scriitor, academician și om politic. I s-au adus merite deosebite în special pentru scrierile sale istorice, fiind unul dintre primii colaboratori ai revistei tradiționaliste „Sămănătorul”. A fost președintele Uniunii Scriitorilor din România și membru al Academiei Române. Publică proză realist- socialistă, prin care erau încurajate demersurile de colectivizare. Un astfel de exemplu este chiar romanul „Mitrea Cocor”, care a fost publicat în anul 1949, aducându-i autorului primul Premiu de Stat pentru proză. Suferind un infarct care îi afectează starea de sănătate, lăsându-l aproape orb, Sadoveanu se stinge din viață în octombrie 1961, fiind mai apoi deschis în memoria sa un muzeu în apropierea Schitului Vovidenia, numit Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”.
Alte opere ale autorului: „Creanga de aur”, „Neamul Șoimăreștilor”, „Hanul Ancuței”, „Nopți de Sânziene”, „Cântecul amintirilor”, „Floare ofilită”, „Divanul persian”, „Domnul Trandafir”, „Dumbrava minunată”, „Frații Jderi”, „În pădurea Petrișorului”, „Nicoară Potcoavă”, „Țara de dincolo de negură”, „Un om necăjit”, „Zodia Cancerului”.
Specia literară: Roman
Tipul romanului: Roman tradițional, obiectiv și realist, scris în perioada interbelică
Genul literar: Genul epic
Curentul literar: Realism, existând și influențele tradiționalismului
Personaje: Nechifor Lipan, Vitoria Lipan, Gheorghiță Lipan, Minodora Lipan, baba Maranda, Iordan, Mitrea, moș Alexa, arhimandritul Visarion, moș Pricop, Calistrat Bogza, Ilie Cuțui
Semnificația titlului: Potrivit DEX, baltagul reprezintă un „topor cu coada lungă, întrebuințat ca armă”. Fiind unealta care produce răul, baltagul devine și arma punitivă care va pedepsi răufăcătorii și va împlini dreptatea, el fiind mai degrabă un simbol pentru justiția neiertătoare.
Viziunea autorului: Dorința de a făuri un roman care să oglindească realitatea, să o recreeze în mod fidel și în care să se reflectă intențiile moralizatoare...