Film

Publicat inițial în anul 1930, „Baltagul” este un roman scris de Mihail Sadoveanu. Opera prezintă călătoria Vitoriei Lipan, aflată în căutarea soțului ei. Jefuit, iar apoi omorât mișelește, Nechifor Lipan a fost victima invidiei ucigașilor săi. Astfel, destinul tragic al victimei amintește de balada populară „Miorița”, care a servit drept sursă de inspirație în conceperea operei de față.
Romanul a avut parte de o ecranizare, în regia lui Mircea Mureșan. Inițial, cel care și-a propus să realizeze regia filmului a fost Liviu Ciulei, cunoscut pentru ecranizarea romanului „Pădurea spânzuraților”. Cu toate acestea, s-a considerat că scenariul se îndepărta prea mult de opera lui Sadoveanu, astfel încât Mureșan a preluat și responsabilitățile scenaristului. 

Apărut în anul 1969, filmul „Baltagul” este o coproducție româno-italiană. În rolurile principale joacă: Margarita Lozano (Vitoria Lipan), Folco Lulli (Calistrat Bogza), Paul Misai (Gheorghiță Lipan) și Sidonia Manolache (Minodora Lipan). Dublajele de voce în limba română au fost realizate de Eugenia Bosânceanu (Vitoria Lipan) și Nucu Păunescu (Calistrat Bogza). În același an, filmul a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Ven...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in