Tema și viziunea despre lume

Materialul de mai jos răspunde la cerința de a scrie un eseu de 2-3 pagini în care să prezinți tema și viziunea despre lume într-un roman studiat. Această formulare s-a regăsit în subiectul III din cadrul sesiunii august-septembrie, din anul 2012, pentru profilul uman, iar profesorii noștri au încercat să îți pună la dispoziție o rezolvare cât mai complexă, respectând reperele menționate în cerință. Totodată, eseul răspunde la cerința întâlnită la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului din 2016, profilul real sau cerința pe care au primit-o elevii de la profilul uman în sesiunea august - septembrie 2017.

În plus, această rezolvare este valabilă dacă vei primi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume într-o operă aparținând lui Mihail Sadoveanu sau într-un roman aparținând perioadei interbelice.

Viziunea realistă a scriitorului, dorinţa acestuia de a făuri un roman care să oglindească realitatea, să o recreeze în mod fidel sunt observabile prin analizarea tematicii abordate. Astfel, romanul „Baltagul” are ca temă principală universul rural ṣi prezintă societatea arhaică românească în toată complexitatea ei, insistând asupra păstrării specificului național. Așadar, sufletul țăranului moldovean nu se lasă influențat de apariția elementelor moderne în societate, căci orice încercare de a încălca legile unei lumi tradiţionale va fi aspru pedepsită, după cum putem observa urmărind destinul lui Ilie Cuțui și Calistrat Bogza. Deci, viziunea autorului se reflectă şi în aceste intenţii moralizatoare, ambele personaje având un destin tragic din cauza înfăptuirii răului. (...) Caracterul monografic al romanului, dar ṣi plasarea exactă în spaţiu reprezintă alte dovezi ale viziunii realiste a scriitorului, care prezintă tema rurală cu minuţiozitatea unei camere de filmat, înregistrând fiecare amănunt.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in