Lock

Tema și viziunea despre lume

Lock

Materialul de mai jos răspunde la cerința de a scrie un eseu de 2-3 pagini în care să prezinți tema și viziunea despre lume într-un roman studiat. 

„Baltagul”, publicat de către Mihail Sadoveanu în perioada interbelică, este un roman tradițional, mitic, obiectiv și realist, care ilustrează viziunea despre lume și creație a autorului, surprinzând totodată viziunea mioritică asupra morții într-o nouă interpretare. Optând pentru un roman tradițional, în care este promovată credința religioasă ortodoxă românească, Sadoveanu pune semnul egalității între literatură și lumea trăită, opera sa fiind un „poem al naturii și al sufletului omului simplu”. Prin urmare, viziunea autorului, dar și tematica romanului pornesc de la principala coordonată a realismului, și anume, crearea unei opere autentice în care sunt apărate și promovate valorile tradiționale, precum și întoarcerea la originile literaturii.

Inspirat de balada populară „Miorița”, Sadoveanu așază la temelia viziunii sale întâmplarea celor trei ciobani, optând pentru deschiderea romanului cu un motto, alcătuit din două versuri ale baladei: „Stăpâne, stăpâne/ Mai chiamă ș-un câne…”. Perspectiva narativă are un rol important în construcția personajelor și în transmiterea ideilor. Scriitorul pune bazele unui roman tradițional, obiectiv, mitic și baladic, narațiunea relatându-se la persoana a III-a. Așadar, viziunea realistă este completată de caracterul obiectiv al romanului, naratorul fiind omniscient și omniprezent. Oferind o imagine amplă asupra acțiunii și a personajelor creion...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in